Pages

19 gru 2014

Piernik staropolski / pieczenie

Nadziewane pierniczki z ciasta na piernik staropolski już gotowe, więc teraz czas na docelowy wypiek :) Robienie piernika staropolskiego składa się z trzech etapów- przygotowania ciasta, pieczenia blatów oraz przekładania i dekorowania. Ciasto już od dawna jest, więc czas na kolejny etap :) Blaty pieczemy na 5-7 dni przed świętami. Dajemy ciastu 2-3 dni na skruszenie i po tym czasie przechozimy to ostatniego etapu, o którym napiszę wkrótce :)


SKŁANIKI (3 nieduże blaty 30x20 cm)



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ciasto dzielimy na 3 części.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm (ciasto mocno urośnie). 
  3. Wkładamy do brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy boki.
  4. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 10-12 minut, to samo robimy z dwoa pozostałymi blatami.
  5. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i odkładamy na 2-3 dni do skruszenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz