Pages

14 gru 2014

Pieczona owsianka piernikowa

Dalej zostaję w klimacie piernikowym. Zapach cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatałowej towarzyszy mi przez cały grudzień. Jest wszędzie, na śniadanie, obiad i kolację. A jeśli już mowa o śniadaniu, to koniecznie upieczcie taką o to piernikową owsiankę, jest świetna! Miłośnikom owsianki na pewno bardzo posmakuje, a tym nieco mniej przychylnie patrzącym na owsiane płatki powinna dać wiele do myślenia, czy aby nie najwyższa pora zmienić zdanie! :)


SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka popingu z amarantusa
  • 1 łyżka ulubioncy orzechów
  • 1 łyżka rodzynek/ żurawiny/ jagód goji


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do kokilek lub innych naczyń do zapiekania.
  2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.
  3. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz