Pages

17 sty 2015

Orkiszowa tarta z cukinią, pomidorami i świeżymi ziołami

Prosta i pyszna tarta, którą można przygotować bez specjalnej formy. Potrzebna jest jedynie duża płaska blaszka i papier do pieczenia. Taką, nieco rustykalną tartę, nazywa się galette. Moja wersja bazuje na mące orkiszowej, ale do jej przygotowania możecie wykorzystać również zwykłą pszenną mąkę pełnoziarnistą i zrezygnować z dodatku mąki graham. Też będzie pyszne. A nadzienie można modyfikować dowolnie, mi się zamarzyła cukinia marynowana w słodkiej papryce, pomidory, mozarella i aromatyczne zioła. Wyszło pysznie :)



SKŁADNIKI


ciasto

  • 150g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
  • 50g mąki graham
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnego mleka lub wody
  • duża szczypta soli


sos

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • sól i pieprz


marynowana cukinia

  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska


dodatkowo

  • 2 pomidory
  • 1 mała cebulka
  • 1 kula mozarelli (najlepiej bez zalewy)
  • świeża bazylia
  • ser grana padano
  • roszponka



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę orkiszową należy przesiać na stolnicę, dodać mąkę graham, posiekane masło oraz sól i szybko połączyć wszystkie skłądniki w "okruchy". Jajko rozstrzepać razem z mlekiem/wodą. Po środku ciasta zrobić dołek, wlać do niego jajka z mlekiem i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, listki rozmarynu drobno posiekać. Umieścić w kubeczku razem z pozostałymi składnikami sosu i dokłądnie wymieszać. Odstawić.
  3. Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki i włożyć do miski. Do cukini dodać posiekany tymianek, słodką papryką oraz kozieradkę. Zalać oliwą i dokładnie wymieszać.
  4. Pomidory i mozarellę pokroić w cienkie plastry. Cebulkę pokroić w piórka lub pół talarki.
  5. Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem przenosimy na blaszkę do pieczenia.
  6. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy sos, pozostawiając marginec około 5-7 cm. Na sosie układamy na przemian : pomidory, cukinię i mozarellę. Całość posypujemy cebulką, tartym serem grana padano i świeżozmielonym pieprzem. 
  7. Zawijamy brzegi ciasta, tworząc tym samym rant naszej tarty. Lekko dociskamy brzegi z wierzchu do farszu.
  8. Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-55 minut.
  9. Upieczoną tartę posypujemy roszponką lub rukolą i podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!



Tarta słodka czy wytrawna? Niskokaloryczny styczeń

5 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się pomysł na ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam je bardzo spontaniczne, bo akurat miałam końcówkę mąki graham - wyszło naprawe pyszne :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Oj tak :D Do tego jakiś dobry domowy sosik i palce lizać :)

      Usuń