Prosta i pyszna tarta, którą można przygotować bez specjalnej formy. Potrzebna jest jedynie duża płaska blaszka i papier do pieczenia. Taką, nieco rustykalną tartę, nazywa się galette. Moja wersja bazuje na mące orkiszowej, ale do jej przygotowania możecie wykorzystać również zwykłą pszenną mąkę pełnoziarnistą i zrezygnować z dodatku mąki graham. Też będzie pyszne. A nadzienie można modyfikować dowolnie, mi się zamarzyła cukinia marynowana w słodkiej papryce, pomidory, mozarella i aromatyczne zioła. Wyszło pysznie :)
SKŁADNIKI
ciasto
- 150g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej
- 50g mąki graham
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki zimnego mleka lub wody
- duża szczypta soli
sos
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 gałązka rozmarynu
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 jajko
- sól i pieprz
marynowana cukinia
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
dodatkowo
- 2 pomidory
- 1 mała cebulka
- 1 kula mozarelli (najlepiej bez zalewy)
- świeża bazylia
- ser grana padano
- roszponka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę orkiszową należy przesiać na stolnicę, dodać mąkę graham, posiekane masło oraz sól i szybko połączyć wszystkie skłądniki w "okruchy". Jajko rozstrzepać razem z mlekiem/wodą. Po środku ciasta zrobić dołek, wlać do niego jajka z mlekiem i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, listki rozmarynu drobno posiekać. Umieścić w kubeczku razem z pozostałymi składnikami sosu i dokłądnie wymieszać. Odstawić.
- Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki i włożyć do miski. Do cukini dodać posiekany tymianek, słodką papryką oraz kozieradkę. Zalać oliwą i dokładnie wymieszać.
- Pomidory i mozarellę pokroić w cienkie plastry. Cebulkę pokroić w piórka lub pół talarki.
- Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem przenosimy na blaszkę do pieczenia.
- Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy sos, pozostawiając marginec około 5-7 cm. Na sosie układamy na przemian : pomidory, cukinię i mozarellę. Całość posypujemy cebulką, tartym serem grana padano i świeżozmielonym pieprzem.
- Zawijamy brzegi ciasta, tworząc tym samym rant naszej tarty. Lekko dociskamy brzegi z wierzchu do farszu.
- Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-55 minut.
- Upieczoną tartę posypujemy roszponką lub rukolą i podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!
Bardzo podoba mi się pomysł na ciasto! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je bardzo spontaniczne, bo akurat miałam końcówkę mąki graham - wyszło naprawe pyszne :)
UsuńZapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOj tak :D Do tego jakiś dobry domowy sosik i palce lizać :)
UsuńŚwietnie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuń