Pages

15 sty 2015

Stir fry z brokułem, papryką i orzeszkami ziemnymi

Od czasu do czasu (ostatnio coraz częściej) lubię korzystać z woka w kuchni. Dzięki niemu szybko można przygotować proste i smaczne dania zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Tym razem padło na pyszny stir fry z makaronem noodle, brokułem, papryką, mini marchewkami oraz orzeszkami ziemnymi, do tego trochę azjatyckich przypraw i pyszny obiad gotowy :)




SKŁADNIKI (3-4 porcje)


  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • 10 mini marchewek
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka płatków suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego czosnku
  • 1 cebulka
  • makaron typu noodle lub makaron ryżowy/shirataki

sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu teryaki (można pominąć)
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru lub galangalu mielonego
  • 1 papryczka chilli bez pestek lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne

dodatkowo

  • szczypiorek
  • biały sezam



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W garnku zagotować wodę z łyżką soli. Do gotującej wody wrzucić podzielonego na nieduże różyczki brokuła i gotować go ok. 5 minut. Po tym czasie brokuła odcedzić i włożyć do miski z zimną wodą. 
  2. Makaron przygotowwać zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Paprykę należy pokroić w nieduże słupki, cebulę w piórka, a mini marchewki przekroić na połówki. 
  4. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu. 
  5. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego lub innego oleju o wysokiej temperaturze palenia. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę. Gdy się zeszkli wrzucamy paprykę oraz marchewki i smażymy kilka minut.
  6. Odcedzamy brokuła i dodajemy go do marchewek i papryki. Dodajemy również płatki czosnku lub drobno posiekany świeży czosnek.
  7. Po chwili całość zalewamy sosem i dodajemy makaron. 
  8. Po 2-3 minutach dodajemy orzeszki ziemne. Danie jest gotowe kiedy wszystkie smaki się połączą, warzywa będą lekko chrupkie, a makaron miękki.
  9. Gotowe danie nakładamy do miseczek i posypujemy sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. ja się z wokiem nie rozstaje już od roku:) a danie mm coś co lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wok to super sprzęt :) A co ciekawego w nim przyrządzasz? :)

      Usuń