Pyszna i prosta w przygotowaniu pasta z dojrzałego awokado, idealnie ugotowanych jajek i wyrazistego w smaku sera grana padno. Swoją kremowość pasta zawdzięcza awokado (szczególnie polecam awokado odmiany hass, które ma ciemną pomarszczoną skórkę, a miąższ jest aksamitny i ma lekko orzechowy smak). Do tego szczypta czarnuski, plastry pomidora, listki roszponki ulubione pieczywo, świeżowyciskany sok z cytrusów i pyszne śniadanie gotowe :)
SKŁADNIKI
- 1 dojrzałe awokado odmiany hass
- 4 jajka ugotowane na półtwardo
- 1/2 szalotki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka startego sera grana padano
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sok z 1/4 cytryny
- śól morska
- świeżozmielony pieprz
dodatkowo
- czarnuszka
- pomidory
- czerwona cebula
- roszponka
- ulubione pieczywo
SKŁADNIKI
- Jajka gotujemy na półtwardo, tzn tak aby żółtko było delikatnie ścięte i miało intensywny pomarańczowy kolor. Żeby uzyskać jajka o takiej konsystencji, wkładam je do rondelka zalewam zimną wodą i wstawiam na palnik. Ustawiam minutnik na 10-11 minut, po tym czasie wyjmuję, studzę i gotowe. Wystudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę.
- Awokado kroimy na pół. Aby usunąć pestkę należy w nią lekko wbić nóż i go przekręcić. Następnie przy pomocy łyżeczki należy wydrążyć cały miąższ i dodać go do jajek.
- Do miseczki z jajkami i awokado dodajemy ser grana padano, jogurt, sok z cytrtny oraz drobno posiekaną cebulkę i szczypiorek. Całość rozgniatamy widelcem na pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na kromce chleba rozsmarowujemy pastę, kładziemy na nią listki roszponki,plastry pomidora oraz czerwonej cebuli i posypujemy czarnuszką.
Smacznego!
Cudo :) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńja też! :)
Usuń