Pages

19 sty 2015

Owsiane lody z mango

Coś pysznego! Coś co odkryłam zupełnie przez przypadek. Strasznie spodobał mmi się przepis na owsiane mango lassi z tej strony. Na stanie miałam tylko mrożone mango, ale pomyślałam co tam, robię :) I przez przypadek stworzyłam coś okrutnie pysznego, a przy tym bardzo zdrowego - owsiane lody z mango. Mmniam :) a Wiecie co jest w nich najlepsze? Można je wyjadać łyżeczką prosto z blendera, albo dolać do nich trochę mleka, tak jak ja to zrobiłam i mamy wtedy pyszny lodowy shake! Polecam! :)




SKŁADNIKI (1 duża porcja)

  • 1 dojrzale mango zamrożone
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 4 - 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 100 ml mleka krowiego lub roślinnego (opcjonalnie)



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki poza mlekiem umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy do momentu aż płatki owsiane będą dokładnie rozdrobnione i połączą się z mango i jogurtem w jednolitą masę. Jeśli jest za mało słodkie można dodać więcej miodu, ale jeśli mango jest bardzo dojrzałe, to w ogóle można zrezygnować ze słodzików.
  2. Jesli chcemy otrzymać pyszny lodowy shake, wystarczy dolać mleka i ponownie zblendować.

Smacznego!



Niskokaloryczny styczeń

6 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie - kremowo i owocowo ;) W lato robię często podobne lody z mrożonych owoców, ale zimną to by mnie zmroziło od takiej porcji :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tam, niektórzy pieką pierniczki w lipcu, to i w styczniu można zjeść lody :D Też często robię lody z mrożonych owoców, ale pierwszy raz dodałam do nich płatki owsiane :D

      Usuń
  2. Dania odkryte przez przypadek zawsze smakują najlepiej ;-)

    OdpowiedzUsuń