Pages

18 sty 2015

Risotto z brązowymi pieczarkammi

Dziś klasyka, czyli risotto. Z racji pory roku i faktu, że zapasy mrożonych borowików skończyły się jeszcze przed świetami zmuszona byłam użyć pieczarek. Użyłam odmiany z brązowymi kapeluszami, ktora wizualnie odrobinę przypomina borowiki :) Muszę przyznać, że risotto z pieczarkami, jest naprawdę dobre. I pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę. Nie jest co prawda tak aromatyzne jak to z grzybami leśnymi, które jest dla mnie numerem jeden, ale naprawdę daje rade! :) Polecam :)



SKŁADNIKI (3-4 porcje)

  • 300g ryżu arborio
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 80 ml białego wina
  • 2 nieduże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 20 niedużych brązowych pieczarek
  • 50g sera grana padano lub parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulkę i smażyć do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie dodać drobniutko posiekany czosnek i smażyć 1-2 minuty.
  2. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć 3-4 minuty, Po tym czasie na patelnię wsypać ryż i smażyć kolejne 3-4 minuty, aż ryż się zeszkli.
  3. Wlać wino oraz 1/3 bulionu. Gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. W międzyczasie mieszać co parę minut.
  4. Następnie wlewamy kolejną porję bulionu i czekamy aż ryż wszystko wypije, Czynność powtarzamy do momentu aż ryż przestanie wchłaniać bulion, będzie miękki, ale ziarenka nie będą posklejane.
  5. Dodajemy starty ser oraz masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
  6. Gotowe risotto nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz tartym parmezanem.

Smacznego!



2 komentarze: