Dziś klasyka, czyli risotto. Z racji pory roku i faktu, że zapasy mrożonych borowików skończyły się jeszcze przed świetami zmuszona byłam użyć pieczarek. Użyłam odmiany z brązowymi kapeluszami, ktora wizualnie odrobinę przypomina borowiki :) Muszę przyznać, że risotto z pieczarkami, jest naprawdę dobre. I pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę. Nie jest co prawda tak aromatyzne jak to z grzybami leśnymi, które jest dla mnie numerem jeden, ale naprawdę daje rade! :) Polecam :)
SKŁADNIKI (3-4 porcje)
- 300g ryżu arborio
- 1 l bulionu warzywnego
- 80 ml białego wina
- 2 nieduże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 20 niedużych brązowych pieczarek
- 50g sera grana padano lub parmezanu
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulkę i smażyć do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie dodać drobniutko posiekany czosnek i smażyć 1-2 minuty.
- Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć 3-4 minuty, Po tym czasie na patelnię wsypać ryż i smażyć kolejne 3-4 minuty, aż ryż się zeszkli.
- Wlać wino oraz 1/3 bulionu. Gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. W międzyczasie mieszać co parę minut.
- Następnie wlewamy kolejną porję bulionu i czekamy aż ryż wszystko wypije, Czynność powtarzamy do momentu aż ryż przestanie wchłaniać bulion, będzie miękki, ale ziarenka nie będą posklejane.
- Dodajemy starty ser oraz masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
- Gotowe risotto nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz tartym parmezanem.
Smacznego!
jakie apetyczne risotto!
OdpowiedzUsuńTaki ryż to ja mogę jeść codziennie!
OdpowiedzUsuń