Pages

27 lut 2015

Dip z czerwonej fasoli z kuminem i słodkim sosem sojowym

Czerwona fasola, czosnek, kumin, sos sojowy i chilli - niby niepozorne, niby nic, a smakuje wybornie! Zawsze podchodziłam sceptycznie do wszelkich fasolowych past, wydawały mi się nudne i bardzo przewidywalne w smaku. Oj jak bardzo się myliłam :) Smak tej pasty jest naprawdę zaskakujący - pikantny, z delikatną nutą kuminu, a zarazem lekko słodki i kremowy. Razem z domowymi nachosami tworzy duet idealny. Po prostu musicie tego spróbować! :)


SKŁADNIKI 

  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 300g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczka chilli (z pestkami jeśli lubimy mocno pikantne)
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju ryżowego lub innego o neutralnym smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Fasolę odcedzamy i wrzucamy do blendera.
  2. Dodajemy czosnek, chilli, kumin, sos sojowy, olej ryżowy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej pasty.
  3. Podajemy z nachosami, jako dodatek to tacos, tortilli lub jako dip do warzyw. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło do chleba.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam dipu fasolowego. Bardzo ciekawy pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój debiut i moge powiedzieć, że zdecydowanie do powtórzenia :)

      Usuń