Pages

28 lut 2015

Domowe nachosy z papryką i kurkumą

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam nachosy! Najlepiej z dobra salsą pomidorową albo dipem fasolowym, czy guacamole. Mają tylko jedną wadę... są barczo kaloryczne i niezdrowe. Dlatego nie sięgam po nie zbyt często, z reguły kupuję je tylko na imprezy. Poczytałam trochę, poszukałam tu i tam i... w końcu postanowiłam przygotować w domu ich nieco zdrowszą wersję, bo bez dodatku tłuszczu. Muszę przyznać, że wyszły pyszne - chrupiące i aromatyczne :)



SKŁADNIKI (1 nieduża paczka ;)

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu cayenne (można więcej)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W miseczce mieszamy obie mąki, kurkumę oraz słodką paprykę i sól. Dolewamy wrzącą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników.
  2. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy gładkie elastyczne ciasto.
  3. Stolnicę podsypujemy mąką pszenną i rozwałkowujemy ciasto jak najcieniej (1-2mm).
  4. Przy pomocy noża lub noża do pizzy wycinamy z ciasta paski, następnie dzielimy je na kwadraty i kwadraty dzielimy na trójkąty.
  5. Wycięte nachosy układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut (trzeba wyczuć piekarnik).
  6. Upieczone nachosy ściągamy z gorącej blaszki, studzimy. Podajemy z ulubioną salsą lub dipem.
Smacznego!

Meksyk od kuchni

6 komentarzy:

  1. Już od dłuższego czasu zbieram się do zrobienia nachosów, ale idzie mi to bardzo opornie;)
    Twoje nachosy musiały świetnie smakować, w dodatku ten dip... mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, sama robiłam paprykowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie u Ciebie je wyhaczyłam i bardzo mi się spodobały, domownikom również :D

      Usuń
  3. jezu... Kocham nachosy, mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń