Czerwona fasola, czosnek, kumin, sos sojowy i chilli - niby niepozorne, niby nic, a smakuje wybornie! Zawsze podchodziłam sceptycznie do wszelkich fasolowych past, wydawały mi się nudne i bardzo przewidywalne w smaku. Oj jak bardzo się myliłam :) Smak tej pasty jest naprawdę zaskakujący - pikantny, z delikatną nutą kuminu, a zarazem lekko słodki i kremowy. Razem z domowymi nachosami tworzy duet idealny. Po prostu musicie tego spróbować! :)
SKŁADNIKI
- 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 300g)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczka chilli (z pestkami jeśli lubimy mocno pikantne)
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju ryżowego lub innego o neutralnym smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Fasolę odcedzamy i wrzucamy do blendera.
- Dodajemy czosnek, chilli, kumin, sos sojowy, olej ryżowy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej pasty.
- Podajemy z nachosami, jako dodatek to tacos, tortilli lub jako dip do warzyw. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło do chleba.
Smacznego!
Jeszcze nigdy nie robiłam dipu fasolowego. Bardzo ciekawy pomysł;)
OdpowiedzUsuńTo był mój debiut i moge powiedzieć, że zdecydowanie do powtórzenia :)
Usuń