Granola jabłkowo - cynamonowa z orzechami i żurawiną

Nie wiem, jak mogłam tak długo zwlekać ze zrobieniem domowej granoli. Jest rewelacyjna! Chrupiaca, słodka, pożywna, bez tony cukru - pyszna i zdrowa. A najlepsze jest w niej to, że mogę dodać do niej to co chcę, pełna dowolność. Pod tym względem sklepowa nie ma z nią szans. A takiej mieszanki jak ta na pewno nie znajdziecie na sklepowych półkach :) Już nigdy więcej nie kupię gotowego musli!




SKŁADNIKI (1 duży słój)

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 duże słodko- kwaśne jabłka (np. ligole)
  • 4 łyżki ulubionego miodu (lejącego)
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

po upieczeniu

  • 1/2 szklanki ulubionych orzechów (u mnie migdały, laskowe, włoskie)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (najlepiej nisko słodzonej i miękkiej)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W sporej misce lub garnuszku mieszamy płatki, otręby, wiórki i pestki słonecznika. Na drobniutkiej tarce ścieramy jabłuszka ( ma powstać mus jabłkowy). Dodajemy go do płatków, dolewamy miód, ekstrakt waniliowy oraz dosypujemy cynamon.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby miód i jabłka obkleiły wszystkie płatki, a cynamon równomiernie się rozprowadził.
  3. Gotową masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkładamy dość cienko na całej blaszce. 
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy, mieszamy (dzięki temu granola upiecze się równomiernie) i wkładamy na kolejne 10-15 minut. 
  5. Kiedy granola jest upieczona i chrupiąca wyciagamy ją z piekarnika i studzimy.
  6. Dodajemy lekko przesiekane orzechy oraz żurawinę (w całości) i mieszamy. Przekładamy do szczelnego słoja. 
  7. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym i owocami np. malinami, kiwi, bananem, jako dodatek do deserów, albo wyjadana prosto ze słoiczka :D
Smacznego!



Zdrowa przekąska

This entry was posted on 13 lut 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

6 Responses to “Granola jabłkowo - cynamonowa z orzechami i żurawiną”

  1. mniej więcej taka wygląda moje śniadanie +jogurt :)
    Piękne zdjęcia
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje od teraz też :D Dziękuję :)

      Zajrzę na pewno :)

      Usuń
  2. uwielbiam taką domowa granolę, świetna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pokochałam ją od pierwszej łyżeczki :D

      Usuń
  3. Domowa najlepsza! Szczególnie taka ;) Nie chcesz mi wysłać małego słoiczka hehe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaraz wyślę do Ciebie gołębia z przesyłką :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...