Nie wiem, jak mogłam tak długo zwlekać ze zrobieniem domowej granoli. Jest rewelacyjna! Chrupiaca, słodka, pożywna, bez tony cukru - pyszna i zdrowa. A najlepsze jest w niej to, że mogę dodać do niej to co chcę, pełna dowolność. Pod tym względem sklepowa nie ma z nią szans. A takiej mieszanki jak ta na pewno nie znajdziecie na sklepowych półkach :) Już nigdy więcej nie kupię gotowego musli!
SKŁADNIKI (1 duży słój)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2 duże słodko- kwaśne jabłka (np. ligole)
- 4 łyżki ulubionego miodu (lejącego)
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
po upieczeniu
- 1/2 szklanki ulubionych orzechów (u mnie migdały, laskowe, włoskie)
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (najlepiej nisko słodzonej i miękkiej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W sporej misce lub garnuszku mieszamy płatki, otręby, wiórki i pestki słonecznika. Na drobniutkiej tarce ścieramy jabłuszka ( ma powstać mus jabłkowy). Dodajemy go do płatków, dolewamy miód, ekstrakt waniliowy oraz dosypujemy cynamon.
- Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby miód i jabłka obkleiły wszystkie płatki, a cynamon równomiernie się rozprowadził.
- Gotową masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkładamy dość cienko na całej blaszce.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy, mieszamy (dzięki temu granola upiecze się równomiernie) i wkładamy na kolejne 10-15 minut.
- Kiedy granola jest upieczona i chrupiąca wyciagamy ją z piekarnika i studzimy.
- Dodajemy lekko przesiekane orzechy oraz żurawinę (w całości) i mieszamy. Przekładamy do szczelnego słoja.
- Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym i owocami np. malinami, kiwi, bananem, jako dodatek do deserów, albo wyjadana prosto ze słoiczka :D
Smacznego!
mniej więcej taka wygląda moje śniadanie +jogurt :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Moje od teraz też :D Dziękuję :)
UsuńZajrzę na pewno :)
uwielbiam taką domowa granolę, świetna!
OdpowiedzUsuńpokochałam ją od pierwszej łyżeczki :D
UsuńDomowa najlepsza! Szczególnie taka ;) Nie chcesz mi wysłać małego słoiczka hehe? :)
OdpowiedzUsuńzaraz wyślę do Ciebie gołębia z przesyłką :D
Usuń