Ostatnio wertowałam książkę Gordona Ramsay'a i na dłuższą chwilę zatrzymałam się przy przepisie na przegrzebki na puree z zielonego groszku aromatyzowanego trawą cytrynową. Danie wyglądało tak apetycznie, że moja podświadomość wciąż mówiła do mnie - ależ to musi być pyszne! :) Niestety nie miałam ani przegrzebków, ani trawy cytrynowej... Ale za to miałam polędwiczkę z dorsza i opakowanie mrożonego groszku oraz duży kawałek imbiru. I powstało z tego coś genialnego!
SKŁADNIKI (2 porcje)
chrupiąca ryba
- 2 polędwiczki z dorsza
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- świeżozmielony pieprz
- sól
puree z zielonego groszku
- 2 szklanki zielonego groszku świeżego lub mrożonego (nie z puszki)
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- kilka piór świeżego szczypiorku
- 40 ml białego wina
- 80-100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Groszek umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (5-7 minut od zagotowania). Odcedzamy.
- Na patelni podsmażamy posiekaną szalotkę, szczypiorek, starty imbir oraz czosnek, Dodajemy cukier i odrobinę soli. Zalewamy, winem oraz mlekiem i dodajemy łyżeczkę zimnego masła. Trzymamy na ogniu do momentu aż sos się delikatnie zredukuje.
- Zredukowany sos wlewamy do groszku i miskujemy lub ugniatamy na puree. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Polędwiczkę z dorsza dokładnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i obtaczamy w mące kukurydzianej.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Po chwili wrzucamy kawałki rybu i smażymy z czterech stron po około 30 sekund. Panierka będzie wtedy chrupiąca, a ryba w środku delikatna i soczysta. W przypadku dorsza należy uważać aby nie przesuszyć ryby, gdyż jest ona bardzo chuda i czasem kilka sekund decyduje o tym czy ryba będzie soczysta, czy sucha.
- Na talerzu przy pomocy łyżki układamy małe porcje puree, a na nich układamy kawałki ryby.
- Można podawać z ulubionym sosem np. chrzanowym lub śmietanowym.
Smacznego!
Pięknie to wygląda :) Pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńCudowne było! Jeśli lubisz rybki to bardzo, ale to bardzo polecam :)
UsuńWow, danie iście restauracyjne.
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń