Pieczony dorsz na papryce i pomidorkach koktajlowych

Walentynki już jutro! Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na przyrządzenie kolacji w tym dniu, polecam Wam dorsza pieczonego na papryce i pomidorkach marynowanych w oliwie z oliwek, soli morskiej i pieprzu. Danie jest proste, a smakuje i wygląda świetnie :)




SKŁADNIKI (2 porcje)
  • 2 filety z dorsza
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól morska
  • świeżozmielony pieprz
  • oliwa z oliwek



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Filety z dorsza myjemy osuszamy i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
  2. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Przekładamy do blaszki do pieczenia. Dodajemy pomidorki koktajlowe ( w całośći, nie kroimy ich). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i wkładamy do piekarnika na 15 minut, temperatura 200 stopni.
  3. Po tym czasi wyjmujemy warzywa, układamy na nich filety i pieczemy 10 min.
  4. Można podawać z makaronem, kaszą lub grzankami. Ja wybrałam opcję z pełnoziarnistym spaghetti wymieszanym z pesto z suszonych pomidorów.

Smacznego!



Walentynkowe menu

This entry was posted on 13 lut 2015 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Pieczony dorsz na papryce i pomidorkach koktajlowych”

  1. mega przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...