Pyszna sałatka z kurczakiem, pikantną czerwoną cebulą, słoną fetą oraz kwaskowymi owocami - pomarańczą i granatem, zwieńczona chrupiącymi płatkami migdałów. Pychota! Świetnie nadaje się do lunchboxa jako drugie śniadanie. Jeśli zostało Wam trochę pieczonego kurczaka z obiadu, to nawet nie zastanawiajcie się nad jego innym wykorzystaniem :)
SKŁADNIKI (2-3 porcje)
- pieczone mięso z kurczaka (pierś, udko bez skórki)
- 1 pomarańcza
- 2-3 łyżki pestek granatu
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 kostki fety o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3-4 garści ulubionej mieszanki sałat
- ocet balsamiczny/ oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski wsypujemy umytą i osuszoną sałatę. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do sałąty.
- Pomarańcza obieramy ze skórki, wykrawamy z niego tzw. segmenty ( kawałki bez białych błonek) kroimy je na mniejsze części i dodajemy do sałaty.
- Cebulę kroimy w piórka. Razem z granatem i migdałami wsypujemy do miski.
- Na koniec kruszymy fetę i delikatnie mieszamy.
- Z wierzchu posypujemy migdałami i skrapiamy oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.
Smacznego!
PS: Kilka fajnych sałatkowych inspiracji możecie znaleźć również tutaj :)