Cudowna pizza, z cudownym sosem, na cudownym orkiszowym cieście, z cudownym oscypkiem ( no dobra góralskim serkiem, bo o tej porze roku prawdziwyc oscypków niestety się nie dostanie, ale smak i takj jest wspaniały). Oscypek można zastąpić serem brie lub camembert, również będzie bardzo smaczna :)
SKŁADNIKI (2 pizze)
ciasto
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 7-8 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
sos
- 4 łyżeczki konfitury żurawinowej
- 4 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego ( użyłam pudliszki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- świeżozmielony pieprz
dodatki
- 1 oscypek wędzony ( około 8-10 plasterków)
- 1 mały oscypek niewędzony
- 2 łyżki tartej mozarelli
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1-2 gałązki świeżego tymianku
(w wersji mięsnej można zrezygnować z suszonej żurawiny i dodać np. podsuszaną kiełbasę lub wędzona szynkę i ogórka kiszonego)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W dużej misce umieszczamy mąkę, drożdże, sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy oliwę oraz mleko i wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Trwa to około 5-8 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min.
- W kubeczku mieszamy koncentrat z konfiturą żurawinową. Dodajemy olwię, ocet, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany drobniutko rozmaryn i mieszamy. Na koniec przyprawiamy świeżozmielonym pieprzem i odstawiamy aby smaki się przegryzły.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy z niego dwa placki lekko je rozciągając. Kładziemy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek i dalej delikatnie rozciągamy tak aby ciasto przybrało kształt koła.
- Na plackach rozsmarowujemy sos i rozsypujemy mozarellę. Układamy plastry oscypka, żurawinę suszoną oraz piórka czerwonej cebuli, na koniec posypujemy tymiankiem (w wersji z kiełbasą pomijamy suszoną żurawinę, a dajemy plastry szybki lub kiełbaski i ogórka kiszonego).
- Wkładamy do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika na 10-12 minut. Aż boki się zarumienią i serek przypiecze :)
Smacznego!