Góralska pizza z oscypkiem i sosem żurawinowo- pomidorowym

Cudowna pizza, z cudownym sosem, na cudownym orkiszowym cieście, z cudownym oscypkiem ( no dobra góralskim serkiem, bo o tej porze roku prawdziwyc oscypków niestety się nie dostanie, ale smak i takj jest wspaniały). Oscypek można zastąpić serem brie lub camembert, również będzie bardzo smaczna :) 


SKŁADNIKI (2 pizze)

ciasto

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 7-8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

sos

  • 4 łyżeczki konfitury żurawinowej 
  • 4 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego ( użyłam pudliszki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • świeżozmielony pieprz

dodatki

  • 1 oscypek wędzony ( około 8-10 plasterków)
  • 1 mały oscypek niewędzony
  • 2 łyżki tartej mozarelli
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1-2 gałązki świeżego tymianku

(w wersji mięsnej można zrezygnować z suszonej żurawiny i dodać np. podsuszaną kiełbasę lub wędzona szynkę i ogórka kiszonego)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W dużej misce umieszczamy mąkę, drożdże, sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy oliwę oraz mleko i wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Trwa to około 5-8 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min.
  2. W kubeczku mieszamy koncentrat z konfiturą żurawinową. Dodajemy olwię, ocet, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany drobniutko rozmaryn i mieszamy. Na koniec przyprawiamy świeżozmielonym pieprzem i odstawiamy aby smaki się przegryzły.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy z niego dwa placki lekko je rozciągając. Kładziemy na blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek i dalej delikatnie rozciągamy tak aby ciasto przybrało kształt koła.
  4. Na plackach rozsmarowujemy sos i rozsypujemy mozarellę. Układamy plastry oscypka, żurawinę suszoną oraz piórka czerwonej cebuli, na koniec posypujemy tymiankiem (w wersji z kiełbasą pomijamy suszoną żurawinę, a dajemy plastry szybki lub kiełbaski i ogórka kiszonego).
  5. Wkładamy do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika na 10-12 minut. Aż boki się zarumienią i serek przypiecze :)
Smacznego!




Pyszna pizza Pyszna pizza

This entry was posted on 9 lut 2015 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...