Domowy sos a'la boloński - gęsty i aromatyczny

Naprawdę, ale to naprawdę nie znam osoby, która nie lubiłaby makaronu z sosem bolońskim :) Na ten poczciwy pomidorowy sos z mięsem mielonym, ziołami i czosnkiem jest tak wiele przepisów, że ciężko odnaleźć te właściwą, oryginalną recepturę. Więc i ja chciałam podzielić się z Wami moją prywatną, najulubieńszą i najprostszą recepturą na ten sos, która jest dla mnie taką swego rodzaju bazą, do której w zależności od nastroju dodaję jeszcze inne składniki :) Gwarantuję, że jest pyszny :)


SKŁADNIKI (4 duże porcje)

  • 250g mielonej wołowiny
  • 500 ml passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów pelatti
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 małe cebule
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • 1 łyżeczka cukru ( zależy od kwaśności pomidorów, czasem potrzeba troszkę więcej)
  • sól
  • świeżozmielony pieprz
  • oliwa z oliwek

dodatkowo

  • 1 opakowanie ulubionego makaronu
  • kilka łyżek tartego parmezanu lub grana padano


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia. Po chwili wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, doprawiamy ją szczyptą soli i cukru, które wydobędą jej wspaniałą słodycz. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy.
  2. Dodajemy mielone mięso i smażymy do momentu, aż mieso zmieni kolor i puści wodę, która następnie musi odparować. Kiedy woda odparuje, dodajemy posiekane ziołą (lub suszone) i smażmy 2-3 minuty, aż aromat ziół zacznie być mocno wyczuwalny.
  3. Całość zalewamy pomidorami, dodajemy łyżeczkę cukru i dusimy 10-15 minut.
  4. Gdy sos ładnie się zagęści, a smaki wzajemnie przenikną doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, a w razie potrzeby odrobiną cukru.
  5. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do gotowania makaronu nie dodajemy oliwy, ponieważ spowoduje ona, że nasz sos zamiast cudowanie obkleić makaron po prostu z niego spłynie).
  6. Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy parmezanem oraz opcjonalnie świeżą bazylią.
Smacznego!







This entry was posted on 25 lut 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Domowy sos a'la boloński - gęsty i aromatyczny”

  1. Rzeczywiście ze świecą szukać osób, które nie lubią tego sosu - osobiście uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również nigdy nie odmówię odrobiny:D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...