Krewetki z chilli, pietruszką, czosnkiem i białym winem

Najprostszy i zarazem najlepszy przepis na krewetki jaki znam. Delikatne krewetki i bagietka maczana w cudownym pikantnym sosie mmmniaaam :) Oczywiście najlepsze są świeże krewetki, ale te niestety są dość drogie i trudno dostępne. Dlatego ze względów ekonomicznych kupuję je rzadko. Zdecydowanie częściej sięgam po mrożone, z których również można wyczarować pyszne dania. Wystarczy zaopatrzyć się w paczkę krewetek, chilli, czosnek, natkę pietruszki, białe wino oraz bagietkę i rewelacyjna kolacja, czy lunch gotowy :)




SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 500g krewetek świeżych lub mrożonych
  • 1 papryczka chilli 
  • 5-6 ząbków czosnku
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 100ml białego wina
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • bagietka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Krewetki obieramy i usuwamy jelito. W przypadku mrożonych i obranych krewetek tylko je rozmrażamy i zalewamy sosem sojowym.
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy pokrojoną drobno papryczkę chilli ( jeśli lubimy ostre dania to dodajemy ją razem z pestkami) oraz czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. 
  3. Kiedy czosnek lekko się zarumieni dodajemy krewetki i smażymy 2-3 minuty. Całość zalewamy białym winem, Dodajemy płaską łyżeczkę brązowego cukru oraz łyżkę zimnego masła. 
  4. Całość trzymamy na ogniu aż smaki się przenikną, a sos lekko zagęści. Trwa to kilka minut.
  5. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i danie wykładamy do miseczek.
  6. Bagietkę kroimy w cienkie kromki i krótko grillujemy, aby były chrupiące i podajemy razem z krewetkami.
Smacznego!



Owoce morza

This entry was posted on 2 lut 2015 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

6 Responses to “Krewetki z chilli, pietruszką, czosnkiem i białym winem”

  1. Klasyczne, najlepsze wydanie krewetek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze :)

      Usuń
  2. Jakie najlepiej wino uzyc biale?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie jakie lubisz :) ja uzywam do gotowania np. wina Beauvillon, ono jest z reguly w litrowych butelkach :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...