Najprostszy i zarazem najlepszy przepis na krewetki jaki znam. Delikatne krewetki i bagietka maczana w cudownym pikantnym sosie mmmniaaam :) Oczywiście najlepsze są świeże krewetki, ale te niestety są dość drogie i trudno dostępne. Dlatego ze względów ekonomicznych kupuję je rzadko. Zdecydowanie częściej sięgam po mrożone, z których również można wyczarować pyszne dania. Wystarczy zaopatrzyć się w paczkę krewetek, chilli, czosnek, natkę pietruszki, białe wino oraz bagietkę i rewelacyjna kolacja, czy lunch gotowy :)
SKŁADNIKI (2 porcje)
- 500g krewetek świeżych lub mrożonych
- 1 papryczka chilli
- 5-6 ząbków czosnku
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 100ml białego wina
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- bagietka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Krewetki obieramy i usuwamy jelito. W przypadku mrożonych i obranych krewetek tylko je rozmrażamy i zalewamy sosem sojowym.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy pokrojoną drobno papryczkę chilli ( jeśli lubimy ostre dania to dodajemy ją razem z pestkami) oraz czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki.
- Kiedy czosnek lekko się zarumieni dodajemy krewetki i smażymy 2-3 minuty. Całość zalewamy białym winem, Dodajemy płaską łyżeczkę brązowego cukru oraz łyżkę zimnego masła.
- Całość trzymamy na ogniu aż smaki się przenikną, a sos lekko zagęści. Trwa to kilka minut.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i danie wykładamy do miseczek.
- Bagietkę kroimy w cienkie kromki i krótko grillujemy, aby były chrupiące i podajemy razem z krewetkami.
Smacznego!
Mmm, krewetki -pycha :-)!
OdpowiedzUsuńnawet wielka pycha :D
UsuńKlasyczne, najlepsze wydanie krewetek :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze :)
UsuńJakie najlepiej wino uzyc biale?
OdpowiedzUsuńTakie jakie lubisz :) ja uzywam do gotowania np. wina Beauvillon, ono jest z reguly w litrowych butelkach :)
Usuń