Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam nachosy! Najlepiej z dobra salsą pomidorową albo dipem fasolowym, czy guacamole. Mają tylko jedną wadę... są barczo kaloryczne i niezdrowe. Dlatego nie sięgam po nie zbyt często, z reguły kupuję je tylko na imprezy. Poczytałam trochę, poszukałam tu i tam i... w końcu postanowiłam przygotować w domu ich nieco zdrowszą wersję, bo bez dodatku tłuszczu. Muszę przyznać, że wyszły pyszne - chrupiące i aromatyczne :)
SKŁADNIKI (1 nieduża paczka ;)
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu cayenne (można więcej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W miseczce mieszamy obie mąki, kurkumę oraz słodką paprykę i sól. Dolewamy wrzącą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników.
- Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy gładkie elastyczne ciasto.
- Stolnicę podsypujemy mąką pszenną i rozwałkowujemy ciasto jak najcieniej (1-2mm).
- Przy pomocy noża lub noża do pizzy wycinamy z ciasta paski, następnie dzielimy je na kwadraty i kwadraty dzielimy na trójkąty.
- Wycięte nachosy układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut (trzeba wyczuć piekarnik).
- Upieczone nachosy ściągamy z gorącej blaszki, studzimy. Podajemy z ulubioną salsą lub dipem.
Smacznego!
Dziekuje :)
OdpowiedzUsuńJuż od dłuższego czasu zbieram się do zrobienia nachosów, ale idzie mi to bardzo opornie;)
OdpowiedzUsuńTwoje nachosy musiały świetnie smakować, w dodatku ten dip... mniam;)
polecam, naprawdę świetna przekąska :)
Usuńświetne, sama robiłam paprykowe :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie u Ciebie je wyhaczyłam i bardzo mi się spodobały, domownikom również :D
Usuńjezu... Kocham nachosy, mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń