Naleśnikowe sakiewki z prażonymi jabłkami


Proste i pyszne naleśniki z mnóstwem jabłkowego nadzienia, pachnącego wanilią, cynamonem i kardamonem. Dodatkowo sposób podania ich w formie sakiewek, sprawia że wyglądają niesamowicie kusząco ;)




SKŁADNIKI ( ok. 15 naleśników)

naleśniki

  • 1 jajko
  • 150g mąki orkiszowej (lub pszennej)
  • 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
  • 100 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego


prażone jabłka

  • 4 duże jabłka (użyłam ligoli, twarde i słodkie)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu
  • 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub wedle uznania)



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Mąkę przesiewamy i łączymy z solą oraz jajkiem, dolewamy mleko i wodę, całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy więcej wody, jeśli zbyt rzadka dosypujemy mąki.
  2. Na nieprzywierającej patelni smażymy nalesniki po ok. 30 sekund z każdej strony. (Na patelni rozgrzwamy odrobinę oleju i smażymy pierwszego naleśnika, kolejne smażymy już na suchej patelni). 
  3. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Pokrojone jabłka wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas pilnująć aby jabła się nie przypaliły. Gdy owoce zaczną puszczać sok, dosypujemy ksylitol. wanilię, cynamon i rozgniecione ziarna kardamnu. Dusimy do momentu aż jabłuszka zaczną się delikatnie rozpadać.
  4. Na koniec dodajemy sok z cytryny i ewentualnie cukier do smaku.
  5. Na środku nalesnika kładziemy dużą łyżkę nadzienia, składamy boki do środka i przewiązujemy np. szczypiorkiem. 
  6. Podajemy z orzechami, sosem jogurtowym lub roztopioną czekoladą.
Smacznego!






This entry was posted on 23 kwi 2015 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

8 Responses to “Naleśnikowe sakiewki z prażonymi jabłkami”

  1. Ale słodkie sakiewki *_*

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłabym!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie wyglądają:) Już od dłuższego czasu chodzą za mną podobne sakiewki, ale jeszcze nie zdążyłam ich zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sakiewki wyglądają super, ale jabłek nie lubię.
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj może z gruszką, albo brzoskwiniami :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...