Makaron ze szparagami, cukinią i parmezanem

Czasami są takie dni, że przychodzę do domu i zupełnie nie mam pomysłu na obiad. Zazwyczaj idę wtedy na łatwiznę, czyli wstawiam wodę na makaron, otwieram lodówkę wyciągam co mi wpadnie w ręce i wrzucam na patelnię, potem mieszam z makaronem i obiad gotowy. Tym razem w ręce wpadły mi zielone szparagi, cukinia i parmezan i wyszło z tego coś tak pysznego, że stwierdziłam, że musze się z Wami podzielić tym przepisem :)

SKŁADNIKI (3-4 porcje)

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 cukinia
  • 3 pomidory malinowe lub 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

  • 1/2 opakowania ulubionego makaronu



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Szparagi dokładnie myjemy. Chwytamy szparaga za dwa końce i łamiemy - szparag pęknie dokładnie w tym miejscu gdzie zaczyna się zdrewniała część, którą wyrzucamy. Pozostałą część kroimy w mniejsze kawałki. To samo robimy z pozostałymi szparagami.
  2. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na pół, a następnie w półtalarki.
  3. Pomidory kroimy w kostkę ( koktajlowe na ćwiartki).
  4. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cieniutkie plasterki.
  5. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Na patelni rozgrzwamy oliwę z oliwek, następnie wrzucamy cebulkę i całą gałązkę rozmarynu. Gdy cebulka się zeszlki dorzucamy czosnek. Następnie dodajemy szparagi i cukinię i smażymy ok. 5 min.
  7. Wyciągamy rozmaryn. Dodajemy pomidorki i dusimy kolejne 5 min.
  8. Na koniec dodajemy oliwę truflową i parmezan (zostawiamy trochę parmezanu do posypania na sam koniec).
  9. Gdy parmezan się delikatnie rozpuści, całość doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy makaron i całość mieszamy.
  10. Wykładamy danie na talerze i posypujemy pozostałym parmezanem.
Smacznego!



Szparagowe<3Love

This entry was posted on 17 maj 2015 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Makaron ze szparagami, cukinią i parmezanem”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...