Rolada z kurczaka ze szparagowym pesto i mozarella

W ostatnim czasie rolady z kurczaka goszczą u mnie bardzo często, po tej z suszonymi pomidorami i tej ze szpinakiem przyszedł czas na szparagową. Rolada napakowana jest pysznym pesto ze szparagów i delikatną mozarellą. A z wierzchu ma chrupiącą skórkę z szynki parmeńskiej. Jest pyszna! :)


SKŁADNIKI


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kulka mozarelli
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 4 łyżki pesto z tego przepisu
  • sół
  • pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą z obu stron. Na desce układamy plasterki szynki, jeden przy drugim i kładziemy na nich mięso.
  2. Szparagowe pesto rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, i układamy na nim kawałki mozarelli, zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy roladki z każdej strony po 2-3 minuty.
  4. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-25 minut (w zależności od grubości roladek, moje były dość grube, więc piekłam je 20 minut i były idealnie soczyste). 
Smacznego!


Szparagowe<3Love

This entry was posted on 30 maj 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...