Pyszna sałatka z grillowanym tuńczykiem marynowanym w sosie ostrygowym, słodkimi pomidorami malinowymi, idealnie ugotowanym jajkiem, rukolą, pikantną czarnuszką i boskim miodowo- musztarodwym dressingiem. Koniecznie wypróbujcie! :)
- 100g steka z tuńczyka
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 pomidor malinowy
- 1/4 czerwonej cebuli
- 2 jaja
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 garści rukoli
sos
- 1 łyżka musztardy
- 1 lyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżozmielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Tuńczyka zalewamy sosem ostrygowym i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy stek, obtaczamy go w sezamie i smażymy na patelni grillowej po 2-2,5 min z każdej strony na małym ogniu. Zdejmujemy z patelni i dajemy mu odpocząć. Mięso tuńczyka w środku powinno być lekko surowe i różowe. Jeśli będziemy zbyt długo smażyć tuńczyka (nawet o kilkadziesiąt sekund) to mięso będzie suche i wiórowate, a ryba straci smak.
- Jajka gotujemy na półtwardo ( wkładamy jajka do zimnej wody i nastawiamy minutnik na 13-15 min w zależności od wielkości jajek i po tym czasie wyciągamy jajka z wody i studzimy).
- Pomidora kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, jajka oraz tuńczyka w plasteki.
- Wszystkie składniki dressingu mieszamy.
- Na talerzu układamy rukolę, na rukoli na przemian: pomidora, jajko i tuńczyka. Całość posypujemy czarunuszką i cebulą. Na koniec skrapiamy dressingiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz