Pages

20 cze 2015

"Caprese" z grillowanym tuńczykiem

Pyszna sałatka z grillowanym tuńczykiem marynowanym w sosie ostrygowym, słodkimi pomidorami malinowymi, idealnie ugotowanym jajkiem, rukolą, pikantną czarnuszką i boskim miodowo- musztarodwym dressingiem. Koniecznie wypróbujcie! :)

SKŁADNIKI (1duża lub 2 małe porcje)

  • 100g steka z tuńczyka
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sezamu

  • 1 pomidor malinowy
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 garści rukoli


sos

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 lyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżozmielony pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Tuńczyka zalewamy sosem ostrygowym i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy stek, obtaczamy go w sezamie i smażymy na patelni grillowej po 2-2,5 min z każdej strony na małym ogniu. Zdejmujemy z patelni i dajemy mu odpocząć. Mięso tuńczyka w środku powinno być lekko surowe i różowe. Jeśli będziemy zbyt długo smażyć tuńczyka (nawet o kilkadziesiąt sekund) to mięso będzie suche i wiórowate, a ryba straci smak.
  2. Jajka gotujemy na półtwardo ( wkładamy jajka do zimnej wody i nastawiamy minutnik na 13-15 min w zależności od wielkości jajek i po tym czasie wyciągamy jajka z wody i studzimy).
  3. Pomidora kroimy w półplasterki, cebulę w piórka, jajka oraz tuńczyka w plasteki.
  4. Wszystkie składniki dressingu mieszamy.
  5. Na talerzu układamy rukolę, na rukoli na przemian: pomidora, jajko i tuńczyka. Całość posypujemy czarunuszką i cebulą. Na koniec skrapiamy dressingiem.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz