Pages

19 cze 2015

Lemoniada truskawkowo - rabarbarowa

Coś na ochłodę i ukojenie pragnienia :) Lemoniada jest pyszna, mocno owocowa, nie za słodka i najważniejsze.... zimna! :D Latem obowiązkowy składnik menu! 


SKŁADNIKI (ok. 3L)
  • 1kg dojrzałych truskawek
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 3 l wody


dodatkowo

  • 4 łyżki ksylitolu, cukru lub innego słodzidełka (można więcej)
  • gałązki świeżej mięty
  • plastry cytryny
  • kostki lodu lub mrożone truskawki



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 min, aż truskawki i rabarbar będą miękkie.
  2. Całość lekko studzimy i przelewamy przez drobne sito, tak aby uzyskać klarowny napój.
  3. Dodajemy ksylitol/cukier do smaku. Studzimy i chłodzimy w lodówce.
  4. Przed podaniem wrzucamy do szklanek kostki lodu lub mrożone truskawki, plastry cytryny i listki świeżej mięty.

Smacznego!




3 komentarze: