Pages

17 cze 2015

Sernik na zimno - straciatella z truskawkami

Niby taki zwyczajny, a jednak ma coś w sobie :) Jest delikatny, kremowy, pełen truskawek i wiórków czekoladowych, zwieńczony pyszną owocową galaretką, a na spodzie ma cudowne biszkopty nasączone porzeczkowymi % :) Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI (tortownica 23cm)

masa sernikowa

  • 600g jogurtu greckiego
  • 100 ml śmietanki kremówki 
  • 4 łyżki ksylitolu/cukru (można więcej)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki wiórków gorzkiej czekolady
  • 20 truskawek
  • 4 łyżeczki żelatyny


spód

  • podłużne biszkopty
  • 50ml wódki porzeczkowej


wierzch

  • 2 ulubione galaretki (użyłam agrestowej)
  • truskawki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Jogurty greckie, śmietankę, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz ksylitol/ cukier miksujemy na gładką lekko puszystą masę.
  2. Dodajemy wiórki kakaowe, oraz pokrojone na półówki (lub w ćwiartki jeśli są duże) truskawki i delikatnie mieszamy.
  3. W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i lekko studzimy.
  4. Na dnie tortownicy układamy biszkopty i polewamy je alkoholem.
  5. Kiedy żelatyna lekko przestygnie łączymy ją z masą serową przy pomocy trzepaczki lub szpatułki i wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała na ok 30 min- 1h.
  6. Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody, gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na masę sernikową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  7. Przed podaniem dekorujemy ciasto truskawkami.

Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Ta zielonkawa galaretka taka pozytywna! Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wygląda, ale nie lubię sernika w wersji na zimno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam! Może kiedyś się przełamiesz, jak znajdziesz "swój" przepis :)

      Usuń