Pomysł na super pyszne śniadanie, które przygutojecie w 10 min ;) Wystarczy rozgrzać toster lub piekarnik. W tym czasie połączyć ze sobą składniki tuńczykowo- oliwkowej pasty. A potem już tylko rozsmarować ją na tostach i zajadać :) Z jajkiem sadzonym smakuje jeszcze lepiej!
- 4 kromki pieczywa graham lub innego ulubionego
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 ogórek konserwowy (lub kiszony)
- 6 zielonych oliwek
- 1/2 małej cukrowej cebulki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżka majonezu (można pominąć)
- sól
- pieprz
dodatkowo
- liście ulubionej sałaty
- 2 plasterki ulubionego żółtego sera (można pominąć)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy widelcem.
- Oliwki, ogórka i cebulkę kroimy w kostkę i łączymy z tuńczykiem.
- Dodajemy jogurt, majonez, sól i pieprz i całość ugniatamy widelcem na pastę,
- Prygotowujemy tosty z pieczywa. Na ciepłym toście rozsmarowujemy pastę, układamy sałatę i plasterek sera, przykrywamy drugim tostem i zajadamy.
Smacznego!
Muszę zrobić podobne :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne i znikają w mgnieniu oka :)
Usuń