Pages

15 cze 2015

Tosty z tuńczykiem i oliwkami

Pomysł na super pyszne śniadanie, które przygutojecie w 10 min ;) Wystarczy rozgrzać toster lub piekarnik. W tym czasie połączyć ze sobą składniki tuńczykowo- oliwkowej pasty. A potem już tylko rozsmarować ją na tostach i zajadać :) Z jajkiem sadzonym smakuje jeszcze lepiej!

SKŁADNIKI (2 podwójne tosty)

  • 4 kromki pieczywa graham lub innego ulubionego
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 ogórek konserwowy (lub kiszony)
  • 6 zielonych oliwek
  • 1/2 małej cukrowej cebulki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżka majonezu (można pominąć)
  • sól
  • pieprz

dodatkowo

  • liście ulubionej sałaty
  • 2 plasterki ulubionego żółtego sera (można pominąć)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy widelcem. 
  2. Oliwki, ogórka i cebulkę kroimy w kostkę i łączymy z tuńczykiem.
  3. Dodajemy jogurt, majonez, sól i pieprz i całość ugniatamy widelcem na pastę,
  4. Prygotowujemy tosty z pieczywa. Na ciepłym toście rozsmarowujemy pastę, układamy sałatę i plasterek sera, przykrywamy drugim tostem i zajadamy. 
Smacznego!




2 komentarze: