Niby taki zwyczajny, a jednak ma coś w sobie :) Jest delikatny, kremowy, pełen truskawek i wiórków czekoladowych, zwieńczony pyszną owocową galaretką, a na spodzie ma cudowne biszkopty nasączone porzeczkowymi % :) Koniecznie spróbujcie!
masa sernikowa
- 600g jogurtu greckiego
- 100 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki ksylitolu/cukru (można więcej)
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki wiórków gorzkiej czekolady
- 20 truskawek
- 4 łyżeczki żelatyny
spód
- podłużne biszkopty
- 50ml wódki porzeczkowej
wierzch
- 2 ulubione galaretki (użyłam agrestowej)
- truskawki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Jogurty greckie, śmietankę, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz ksylitol/ cukier miksujemy na gładką lekko puszystą masę.
- Dodajemy wiórki kakaowe, oraz pokrojone na półówki (lub w ćwiartki jeśli są duże) truskawki i delikatnie mieszamy.
- W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i lekko studzimy.
- Na dnie tortownicy układamy biszkopty i polewamy je alkoholem.
- Kiedy żelatyna lekko przestygnie łączymy ją z masą serową przy pomocy trzepaczki lub szpatułki i wylewamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała na ok 30 min- 1h.
- Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody, gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na masę sernikową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Przed podaniem dekorujemy ciasto truskawkami.
Smacznego!
kremowy i pyszny :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTa zielonkawa galaretka taka pozytywna! Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda, ale nie lubię sernika w wersji na zimno.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam! Może kiedyś się przełamiesz, jak znajdziesz "swój" przepis :)
Usuń