Lemoniada truskawkowo - rabarbarowa

Coś na ochłodę i ukojenie pragnienia :) Lemoniada jest pyszna, mocno owocowa, nie za słodka i najważniejsze.... zimna! :D Latem obowiązkowy składnik menu! 


SKŁADNIKI (ok. 3L)
  • 1kg dojrzałych truskawek
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 3 l wody


dodatkowo

  • 4 łyżki ksylitolu, cukru lub innego słodzidełka (można więcej)
  • gałązki świeżej mięty
  • plastry cytryny
  • kostki lodu lub mrożone truskawki



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 min, aż truskawki i rabarbar będą miękkie.
  2. Całość lekko studzimy i przelewamy przez drobne sito, tak aby uzyskać klarowny napój.
  3. Dodajemy ksylitol/cukier do smaku. Studzimy i chłodzimy w lodówce.
  4. Przed podaniem wrzucamy do szklanek kostki lodu lub mrożone truskawki, plastry cytryny i listki świeżej mięty.

Smacznego!




This entry was posted on 19 cze 2015 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Lemoniada truskawkowo - rabarbarowa”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...