Coś na ochłodę i ukojenie pragnienia :) Lemoniada jest pyszna, mocno owocowa, nie za słodka i najważniejsze.... zimna! :D Latem obowiązkowy składnik menu!
- 1kg dojrzałych truskawek
- 4 łodygi rabarbaru
- 3 l wody
dodatkowo
- 4 łyżki ksylitolu, cukru lub innego słodzidełka (można więcej)
- gałązki świeżej mięty
- plastry cytryny
- kostki lodu lub mrożone truskawki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Truskawki myjemy i szypułkujemy. Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 min, aż truskawki i rabarbar będą miękkie.
- Całość lekko studzimy i przelewamy przez drobne sito, tak aby uzyskać klarowny napój.
- Dodajemy ksylitol/cukier do smaku. Studzimy i chłodzimy w lodówce.
- Przed podaniem wrzucamy do szklanek kostki lodu lub mrożone truskawki, plastry cytryny i listki świeżej mięty.
Smacznego!
Idealna na upały, które gdzieś zniknęły;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że zaraz wrócą :)
UsuńIdealna na upał :)
OdpowiedzUsuń