Sezon grillowy w pełni, więc najwyższa pora na szaszłyki z grilla :) Są pyszne, kolorowe i dają ogromne pole do popisu. Wystarczy odrobina kreatywności i oryginalny szaszłyk gotowy! Na blogu jest już przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej. A tym razem proponuję Wam cudowne szaszłyki z łososiem w marynacie barbecue - dzięki której ryba jest soczysta, aromatyczna i po prostu taka jak trzeba :)
- 400g filetu z łososia
marynata
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu worchestershire
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
dodatkowo
- 1/4 świeżego ananasa
- 1 czerwona cebula
- patyczki do szaszłyków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Filet z łososia myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm ( usunęłam również skórę z filetów, ale nie trzeba tego robić przed grillowaniem).
- Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nimi rybę, tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek ryby. Wstawiamy do lodówki na 10-20h.
- Ananasa i cebulę kroimy w kawałki wielkośćią zbliżone do kawałków ryby.
- Nabijamy kolejno na patyczek : cebula, ananas, ryba, cebula, ananas, ryba itd.
- Grillujemy po 3-5 minut z każdej strony, w zależności od stopnia wypieczenia jaki preferujemy.
Smacznego!
Uwielbiam grilla, uwielbiam łososia - jak dla mnie szaszłyki idealne :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam- są naprawdę genialne :)
Usuń