Kolejny fantastyczny pomysł na danie z grilla. Delikatne i aromatyczne szaszłyki z piersi kurczaka i zielonych warzyw. Mnóstwo świeżych ziół, czosnku i.... odrobina oliwy truflowej, która całości nadaje charakteru i jest "tym" tajemniczym składnikiem :)
SKŁADNIKI ( ok. 10 szt.)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
marynata
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- kilka gałązek świeżego oregano
- 10-15 listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 150ml jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól morska
- świeżozmielony pieprz
dodatkowo
- kilka zielonych szparagów
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
- 1 cebula cukrowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok 2-3 cm.
- Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą ( zioła siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie zalewamy nią mięso. Wstawiamy na ok. 10-12 h do lodówki.
- Cukinię, bakłażana oraz cebulę kroimy w kawałki wielkością zbliżone do kawałków mięsa, wtedy warzywa ładnie się zgrillują.
- Szparagi chwytamy za dwa końce i odłamujemy zdrewniałą część. Pozostałą część szparaga kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patyczku nadziewamy kolejno : bakłażan, kurczak, cebula, szparag, kurczak, cebula, cukinia, kurczak, cebula, bakłażan, kurczak, cebula, szparag itd.
- Grillujemy z każdej strony po 4-7 min, w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia.
Smacznego!
genialne szaszłyki!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPierwszy raz słyszę o oliwie truflowej, brzmi intrygująco;)
OdpowiedzUsuńSzaszłyki wyglądają pięknie!
koniecznie wypróbuj - nadaje wspaniały szlachetny smak, a do tego mięso jest dzięki niej niesamowicie delikatne :) Można ją teraz dostać w zasadzie w każdym supermarkecie :)
Usuń