Mini serniczki z musem truskawkowym borówkami i miętą

Sernik to ciasto, obok którego nie da się przejść obojętnie. A obok takich małych, uroczych serniczków to już zupełnie awykonalne :) Czekoladowy spód, waniliowa masa serowa, delikatny mus truskawkowy, słodkie borówki i świeża mięta - czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej ? :)

SKŁADNIKI (ok. 20 mini serniczków)


spód

  • 150g herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 80g masła


masa serowa

  • 450g serka kanapkowego/ ricotty lub sera z wiaderka
  • 150ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można więcej)
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej 


mus truskawkowy

  • ok. 20 słodkich truskawek
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki żelatyny lub agaru


dodatkowo

  • borówki
  • listki mięty
  • wiórki gorzkiej czekolady


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Herbatniki, kakao i roztopione masło umieszczamy w blenderze i miksujemy na "mokry piasek".
  2. Serek łączymy ze śmietanką, dodajemy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz mąkę i przy pomocy trzepaczki łączymy (nie miksujemy!). Na koniec dodajemy lekko roztrzepane jajka, które należy delikatnie wmieszać do masy.
  3. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wykłądamy łyżkę czekoladowego spodu i ugniatamy. Na spód wylewamy po ok. 2 łyżki masy, tak aby sięgała do 3/4 wysokości foremek.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy serniczki i studzimy.
  5. Truskawki z cukrem miksujemy na gładką masę (jeśli truskawki są kwaśne można dodać więcej cukru).
  6. Kremówkę ubijamy na sztywno. W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i łączymy ją z truskawkami.
  7. Ustawiamy mikser na niskie obroty i dodajemy do kremówki po łyżce truskawki z żelatyną, miksujemy do momentu aż truskawki połączą się ze śmietaną.
  8. Wstawiamy do lodówki na ok 20-30 min aż masa lekko stężeje. Przekłądamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy masę na serniczki.
  9. Gotowe serniczki ozdabiamy borówkami, miętą i wiórkami gorzkiej czekolady i wstawiamt do lodówki na minimum 1h.

Smacznego!







Milion Smaków Truskawek - druga edycja

This entry was posted on 5 cze 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

8 Responses to “Mini serniczki z musem truskawkowym borówkami i miętą”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...