Prze-pyszny i prze-zdrowy dżem bez cukru i żadnych fix-ów! :) Do jego przygotowania potrzebne są truskawki, nasiona chia i ksylitol, czyli cukier brzozowy, bardzo dobry dla naszego organizmu. Dodałam również nasiona z laski wanilii, aby dżem miał jeszcze ciekawszy smak. Zapewniam, że taki dżem można jeść bez wyrzutów sumienia :) Polecam!
SKŁADNIKI (ok 6 niedużych słoiczków)
- 2 kg truskawek
- 3/4 szklanki ksylitolu (można więcej)
- 6 łyżek nasion chia
- sok z 1 cytryny
- 1 laska wanilii
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Truskawki dokładnie myjemy, szypułkujemy i wrzucamy do dużego granka z grubym dnem. Wstawiamy na nieduży ogień i dusimy ok 15 min. W tym czasie od owoców wydzieli się dużo soku, który odlewamy (można zrobić z niego syrop truskawkowy bądź likier). Po odlaniu soku dusimy owoce ok. 2h
- Do owoców dodajemy ksylitol, ziarenka z jednej laski wanilii, sok z cytryny i dalej dusimy.
- Dodajemy nasiona chia ( ja swoje zmiksowałam w młynku, dzięki czemu nie czuć ich "pestkowej konsystencji").
- Dusimy jeszcze ok 1 h aż masa lekko zgęstnieje (dżem po wystudzeniu będzie jeszcze gęstszy).
- Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie je zamykamy. Słoiki z dżemem ustawiamy w dużym garnku z grubym dnem i nalewamy do niego tyle wody, aby sięgała do 2/3 -3/4 wysokości słoików, gotujemy ok 30-40 min. Zostawiamy na noc do wystudzenia.
Smacznego!
Już kilka razy spotkałam się z takim dżemem i nie powiem - kusi ;)
OdpowiedzUsuńpolecam, bo w smaku nie ustępuje niczm tym tradycyjnym :)
Usuń