Pages

21 cze 2015

Dżem truskawkowy z nasionami chia i wanilią

Prze-pyszny i prze-zdrowy dżem bez cukru i żadnych fix-ów! :) Do jego przygotowania potrzebne są truskawki, nasiona chia i ksylitol, czyli cukier brzozowy, bardzo dobry dla naszego organizmu. Dodałam również nasiona z laski wanilii, aby dżem miał jeszcze ciekawszy smak. Zapewniam, że taki dżem można jeść bez wyrzutów sumienia :) Polecam!


SKŁADNIKI (ok 6 niedużych słoiczków)

  • 2 kg truskawek
  • 3/4 szklanki ksylitolu (można więcej)
  • 6 łyżek nasion chia
  • sok z 1 cytryny
  • 1 laska wanilii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Truskawki dokładnie myjemy, szypułkujemy i wrzucamy do dużego granka z grubym dnem. Wstawiamy na nieduży ogień i dusimy ok 15 min. W tym czasie od owoców wydzieli się dużo soku, który odlewamy (można zrobić z niego syrop truskawkowy bądź likier). Po odlaniu soku dusimy owoce ok. 2h
  2. Do owoców dodajemy ksylitol, ziarenka z jednej laski wanilii, sok z cytryny i dalej dusimy.
  3. Dodajemy nasiona chia ( ja swoje zmiksowałam w młynku, dzięki czemu nie czuć ich "pestkowej konsystencji").
  4. Dusimy jeszcze ok 1 h  aż masa lekko zgęstnieje (dżem po wystudzeniu będzie jeszcze gęstszy).
  5. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie je zamykamy. Słoiki z dżemem ustawiamy w dużym garnku z grubym dnem i nalewamy do niego tyle wody, aby sięgała do 2/3 -3/4  wysokości słoików, gotujemy ok 30-40 min. Zostawiamy na noc do wystudzenia. 
Smacznego!



Lecznicza moc ukryta w nasionach chia

2 komentarze:

  1. Już kilka razy spotkałam się z takim dżemem i nie powiem - kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, bo w smaku nie ustępuje niczm tym tradycyjnym :)

      Usuń