Pyszny i prosty dodatek do obiadu, który po prostu uwielbiam :) Malutkie młode ziemniaczki zamarynowane w papryce i posypane bułką tartą, a następnie zapiekane - są boskie! Chrupiące, aromatyczne, po prostu trzeba ich spróbować!
- 0,5 kg młodych ziemniaczków (najlepiej jak najmniejsze)
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWAIA
- Ziemniaki skrobiemy, dokładnie myjemy i kroimy na połówki.
- Wszystkie składniki marynaty oraz bułkę tartą łączymy ze sobą.
- Ziemninaki polewamy marynatą, tak aby dokładnie obtoczyła każdego ziemniaczka.
- Ziemniaki układam na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.
- Ziemniaki są dobre kiedy są złote, bułka zrumieniona, a ich wnętrze mięciutkie.
Smacznego!
Piękne zdjęcie, no i ziemniaki prezentują się bardzo pysznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńTakim ziemniaczkom to chyba nikt nie umie się oprzeć ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Zapraszam również do mnie
Dziękuję, zajrzę na pewno ;)
Usuń