Pages

27 cze 2015

Chrupiące młode ziemniaczki

Pyszny i prosty dodatek do obiadu, który po prostu uwielbiam :) Malutkie młode ziemniaczki zamarynowane w papryce i posypane bułką tartą, a następnie zapiekane - są boskie! Chrupiące, aromatyczne, po prostu trzeba ich spróbować!


SKŁADNIKI

  • 0,5 kg młodych ziemniaczków (najlepiej jak najmniejsze)
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli


SPOSÓB PRZYGOTOWAIA

  1. Ziemniaki skrobiemy, dokładnie myjemy i kroimy na połówki.
  2. Wszystkie składniki marynaty oraz bułkę tartą łączymy ze sobą.
  3. Ziemninaki polewamy marynatą, tak aby dokładnie obtoczyła każdego ziemniaczka.
  4. Ziemniaki układam na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. 
  5. Ziemniaki są dobre kiedy są złote, bułka zrumieniona, a ich wnętrze mięciutkie.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Piękne zdjęcie, no i ziemniaki prezentują się bardzo pysznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Takim ziemniaczkom to chyba nikt nie umie się oprzeć ;)
    Pozdrawiam serdecznie


    Zapraszam również do mnie

    OdpowiedzUsuń