Pages

25 cze 2015

Filety z dorsza zapiekane w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

Genialny obiad, który robi się sam :) Wystarczy oprószyć rybę solą i pieprzem, zalać smietaną z suszonymi pomidorami, wstawić do pieca na 20 min i gotowe. A smak, cóż.... spróbujcie koniecznie :) 

SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 4 filety z dorsza (ok. 600g)
  • 400g śmietany 12%
  • 12 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 100ml oliwy z suszonych pomidorów
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 1 gałążka świeżego rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • świeżozmielony pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Filety z dorsza oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. W misce mieszamy śmietanę, oliwę z suszonych pomidorów, kumin oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy filety i zalewamy je sosem. 
  4. Całość posypujemy parmezanem oraz świeżymi ziołami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min ( kiedy sos zacznie bulgotać, danie jest gotowe, należy pamiętać że dorsz jest chudą rybą, która nie lubi zbyt długiej obróki termicznej, bo robi się bardo sucha).
Smacznego!




4 komentarze: