Genialny obiad, który robi się sam :) Wystarczy oprószyć rybę solą i pieprzem, zalać smietaną z suszonymi pomidorami, wstawić do pieca na 20 min i gotowe. A smak, cóż.... spróbujcie koniecznie :)
- 4 filety z dorsza (ok. 600g)
- 400g śmietany 12%
- 12 suszonych pomidorów
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 100ml oliwy z suszonych pomidorów
- kilka gałązek świeżego oregano
- 1 gałążka świeżego rozmarynu
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- sok z cytryny
- sól morska
- świeżozmielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Filety z dorsza oprószamy z obu stron solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
- W misce mieszamy śmietanę, oliwę z suszonych pomidorów, kumin oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym układamy filety i zalewamy je sosem.
- Całość posypujemy parmezanem oraz świeżymi ziołami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 min ( kiedy sos zacznie bulgotać, danie jest gotowe, należy pamiętać że dorsz jest chudą rybą, która nie lubi zbyt długiej obróki termicznej, bo robi się bardo sucha).
Smacznego!
:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, polecam
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńApetyczny przepis,jutro robie😉😀
OdpowiedzUsuń