Pages

28 cze 2015

Tarta podwójnie czekoladowa z cytrynowym mascarpone i owocami

Po prostu obłędna! Ciasto jest idealnie kruche, krem delikatny, przełamany kwaśną cytryną, słodki od czekolady i zwieńczony pysznymi owocami. Ideał! Ale od razu ostrzegam, że robiąc to ciasto musicie liczyć się z faktem, że na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie ;)


SKŁADNIKI 

kruche ciasto


  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka jaj


krem


  • 500g serka mascarpone
  • 100g mlecznej czekolady
  • 2 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny (można więcej)


dodatkowo


  • 100g białej czekolady
  • maliny
  • borówki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem, ciasto ładnie odejdzie). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 min. (Jeśli ciasto zamarznie zbyt mocno i nie będzie można go rozwałkować, wystarczy je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie ugnieść w formie).
  3. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  4. Serek mascarpone ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny. Czekoladę mleczną ścieramy na tarce z grubymi oczkami i łączymy delikatnie z kremem.
  5. Na wystudzone ciasto wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie w dowolny sposób układamy owoce.
  6. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i przy pomocy łyżeczki tworzymy z niej esy floresy na naszej tarcie (Jeśli białą czekolada jest zbyt gęsta można dodać do niej łyżkę oleju o neutralnym smaku - rzepakowego, z pestek winogron).
  7. Gotową tartę wkładamy na 30 min do lodówki, żeby czekolada zastygła. 

Smacznego!







11 komentarzy: