Po prostu obłędna! Ciasto jest idealnie kruche, krem delikatny, przełamany kwaśną cytryną, słodki od czekolady i zwieńczony pysznymi owocami. Ideał! Ale od razu ostrzegam, że robiąc to ciasto musicie liczyć się z faktem, że na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie ;)
SKŁADNIKI
kruche ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka jaj
krem
- 500g serka mascarpone
- 100g mlecznej czekolady
- 2 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- sok z 1/2 cytryny (można więcej)
dodatkowo
- 100g białej czekolady
- maliny
- borówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem, ciasto ładnie odejdzie). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 min. (Jeśli ciasto zamarznie zbyt mocno i nie będzie można go rozwałkować, wystarczy je zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie ugnieść w formie).
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Serek mascarpone ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny. Czekoladę mleczną ścieramy na tarce z grubymi oczkami i łączymy delikatnie z kremem.
- Na wystudzone ciasto wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie w dowolny sposób układamy owoce.
- Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i przy pomocy łyżeczki tworzymy z niej esy floresy na naszej tarcie (Jeśli białą czekolada jest zbyt gęsta można dodać do niej łyżkę oleju o neutralnym smaku - rzepakowego, z pestek winogron).
- Gotową tartę wkładamy na 30 min do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Smacznego!
Cudna i na pewno pyszna:)
OdpowiedzUsuńnawet mega pyszna :D
UsuńPysznie ;)
OdpowiedzUsuńi to nawet bardzo pysznie:)
Usuńuwielbiam takie tarty z letnimi owocami! :)
OdpowiedzUsuńja też, są boskie! :)
UsuńMaliny, borówki i biała czekolada?! O tak, pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
jak dla mnie połączenie idealne :D
UsuńPrześliczna jest ta twoja tarta! Uwielbiam takie połączenia smaków;)
OdpowiedzUsuńJest mega pyszna, koniecznie spróbuj :)
UsuńMój ulubiony przepis na tartę.
OdpowiedzUsuń