Pages

4 cze 2015

Szaszłyki z łososiem barbecue i ananasem

Sezon grillowy w pełni, więc najwyższa pora na szaszłyki z grilla :) Są pyszne, kolorowe i dają ogromne pole do popisu. Wystarczy odrobina kreatywności i oryginalny szaszłyk gotowy! Na blogu jest już przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej. A tym razem proponuję Wam cudowne szaszłyki z łososiem w marynacie barbecue - dzięki której ryba jest soczysta, aromatyczna i po prostu taka jak trzeba :) 

SKŁADNIKI (ok 6-8 szaszłyków)

  • 400g filetu z łososia


marynata

  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu worchestershire
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól


dodatkowo

  • 1/4 świeżego ananasa
  • 1 czerwona cebula
  • patyczki do szaszłyków



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Filet z łososia myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm ( usunęłam również skórę z filetów, ale nie trzeba tego robić przed grillowaniem). 
  2. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nimi rybę, tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek ryby. Wstawiamy do lodówki na 10-20h.
  3. Ananasa i cebulę kroimy w kawałki wielkośćią zbliżone do kawałków ryby.
  4. Nabijamy kolejno na patyczek : cebula, ananas, ryba, cebula, ananas, ryba itd.
  5. Grillujemy po 3-5 minut z każdej strony, w zależności od stopnia wypieczenia jaki preferujemy.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Uwielbiam grilla, uwielbiam łososia - jak dla mnie szaszłyki idealne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam- są naprawdę genialne :)

      Usuń