Pyszne, puszyste placuszki pachnące cytryną, do tego domowy dżem truskawkowy i przepis na cudowne śniadanie gotowy :) Dzięki cytrynie placuszki są cudownie orzeźwiające i lekkie. Nie sposób im się oprzeć :)
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
- 1 jajko
- 30g roztopionego masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ksylitolu
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło roztopić lekko wystudzić i połączyć, z mlekiem oraz roztrzepanym jajkiem.
- Mąkę połączyć z ksylitolem i proszkiem do pieczenia.
- Cytrynę sparzyć zetrzeć skórkę i dodać do suchych składników.
- Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny. Odstawić masę na kilka minut.
- Na nieprzywierającej patelni smażyć placuszki z obu stron na lekko złoty kolor (3-4 min).
- Podawać z domowym dżemem truskawkowym np. z tego przepisu.
Smacznego!
Mniam, pyszności :) Idealne na weekendowe, leniwe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńOj tak, zdecydowanie :)
UsuńTrafiłam na tego bloga po raz pierwszy i chyba prędko nie skończę oglądania :) Bardzo fajne przepisy i piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPamiętasz może skąd masz takie ładne słoiczki,w których trzymasz dżem? albo te http://definicjasmaku.blogspot.com/2015/04/kokosowy-pudding-chia-z-lesnym-sorbetem.html ?
Dziekuje i prosze sie rozgoscic :)
UsuńA sloiczki sa firmy "weck". Mozna je kupic np. W sklepach online lub na allegro. Polecam sa swietne do wszystkiego :)
Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Już dzisiaj weszłam czekając na nowy przepis :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńO pancakes <3
OdpowiedzUsuń