Pages

8 lip 2015

Cytrynowe pancakes na mące orkiszowej

Pyszne, puszyste placuszki pachnące cytryną, do tego domowy dżem truskawkowy i przepis na cudowne śniadanie gotowy :) Dzięki cytrynie placuszki są cudownie orzeźwiające i lekkie. Nie sposób im się oprzeć :)


SKŁADNIKI (ok 10-12 sztuk)

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • 1 jajko
  • 30g roztopionego masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło roztopić lekko wystudzić i połączyć, z mlekiem oraz roztrzepanym jajkiem.
  2. Mąkę połączyć z ksylitolem i proszkiem do pieczenia.
  3. Cytrynę sparzyć zetrzeć skórkę i dodać do suchych składników.
  4. Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny. Odstawić masę na kilka minut.
  5. Na nieprzywierającej patelni smażyć placuszki z obu stron na lekko złoty kolor (3-4 min).
  6. Podawać z domowym dżemem truskawkowym np. z tego przepisu.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Mniam, pyszności :) Idealne na weekendowe, leniwe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłam na tego bloga po raz pierwszy i chyba prędko nie skończę oglądania :) Bardzo fajne przepisy i piękne zdjęcia!
    Pamiętasz może skąd masz takie ładne słoiczki,w których trzymasz dżem? albo te http://definicjasmaku.blogspot.com/2015/04/kokosowy-pudding-chia-z-lesnym-sorbetem.html ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i prosze sie rozgoscic :)
      A sloiczki sa firmy "weck". Mozna je kupic np. W sklepach online lub na allegro. Polecam sa swietne do wszystkiego :)

      Usuń
  3. Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Już dzisiaj weszłam czekając na nowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń