Pages

12 lip 2015

Nieźle nadziane jagodzianki z migdałowo-waniliową kruszonką

Jagody już są! A wiadomo, że jak są jagody to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki. Te z tego przepisu są mięciutkie, lekkie z mnóstwem owoców w środku, a do tego zwieńczone przepyszną waniliową kruszonką. Dla mnie prawdziwa jagodzianka musi mieć dużo nadzienia, ciasto nie powinno go przytłaczać, a smak jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :)  Bułeczki znikają z talerza z prędkością światła!


SKŁADNIKI (ok. 20 niedużych jagodzianek)

ciasto

  • 450 g mąki tortowej + trochę do podsypania
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 gram masła
  • 50 gram cukru 
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych
  • szczypta soli

nadzienie

  • 500 g jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej

kruszonka

60 g mąki
50 g masła
30 g cukru z prawdziwą wanilią
30 g mielonych migdałów


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić w rondelku i podgrzac do całkowitego rozpuszczenia masła. Wystudzić.
  2. W dużej misce umieścić mąkę, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać.
  3. Wystudzone (ciepłe, ale nie gorące!) mleko z masłem wlać do misy z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Jeśli ciasto się zbyt mocno klei można je delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, bo po upieczeniu będzie twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.
  4. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i wyrabiać, aż do uzyskania charakterystycznych "okruchów". Odstawić do lodówki.
  5. Jagody połączyć z mąką, cukrem oraz bułką tartą.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 niedużych porcji z każdej uformować kulę wielkości moreli. 
  7. Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód i zakleić jak pieroga. Końce pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Jagodzianki powinny mieć owalny kształt.
  8. Uformowane bułeczki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  9. Rozgrzać piekarnik do 170- 180 stopni. 
  10. Na bułeczkach rozłożyć kruszonkę. 
  11. Piec ok 20 minut do momentu, aż bułeczki delikatnie się zarumienią.
Smacznego!





6 komentarzy: