Jagody już są! A wiadomo, że jak są jagody to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki. Te z tego przepisu są mięciutkie, lekkie z mnóstwem owoców w środku, a do tego zwieńczone przepyszną waniliową kruszonką. Dla mnie prawdziwa jagodzianka musi mieć dużo nadzienia, ciasto nie powinno go przytłaczać, a smak jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :) Bułeczki znikają z talerza z prędkością światła!
SKŁADNIKI (ok. 20 niedużych jagodzianek)
ciasto
- 450 g mąki tortowej + trochę do podsypania
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 50 gram masła
- 50 gram cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych
- szczypta soli
nadzienie
- 500 g jagód
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej
kruszonka
60 g mąki
50 g masła
30 g cukru z prawdziwą wanilią
30 g mielonych migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić w rondelku i podgrzac do całkowitego rozpuszczenia masła. Wystudzić.
- W dużej misce umieścić mąkę, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać.
- Wystudzone (ciepłe, ale nie gorące!) mleko z masłem wlać do misy z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Jeśli ciasto się zbyt mocno klei można je delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, bo po upieczeniu będzie twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.
- Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i wyrabiać, aż do uzyskania charakterystycznych "okruchów". Odstawić do lodówki.
- Jagody połączyć z mąką, cukrem oraz bułką tartą.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 niedużych porcji z każdej uformować kulę wielkości moreli.
- Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód i zakleić jak pieroga. Końce pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Jagodzianki powinny mieć owalny kształt.
- Uformowane bułeczki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 170- 180 stopni.
- Na bułeczkach rozłożyć kruszonkę.
- Piec ok 20 minut do momentu, aż bułeczki delikatnie się zarumienią.
Smacznego!
Takie najlepsze! Maksimum nadzienia, kruszonka i jagooody :)
OdpowiedzUsuńDużooo jagód,nawet bardzo dużo :D
UsuńIle nadzienia! Boskie :)
OdpowiedzUsuńi do tego mięciutkie :) polecam ogromnie :)
UsuńDawno nie jadłam jagodzianek :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszły przepyszne!
OdpowiedzUsuń