Pieczone owsianki są cudowne pod każdym względem - są niesamowicie pyszne, niesamowicie zdrowe i niesamowicie proste w przygotowaniu. Wystarczy nastawić piekarnik, wymieszać składniki wylać do foremki, wstawić do piekarnika i reszta robi się sama :) Smakują i na ciepło i na zimno, więc można zabrać je ze sobą jako lunch. A możliwości jest bez liku, zwłaszcza teraz kiedy mamy wszędzie pełno owoców sezonowych. Ja postawiłam na słodkie czereśnie z dodatkiem egzotycznego kokosu i to był strzał w dziesiątkę :)
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki płatków orkiszowych
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 100 g białego sera chudego
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 jajka
- 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru
- ok 15 czereśni
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ser, jogurt, jajka i erytrol/ksylitol/cukier miksujemy blenderem na gładką masę, jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać więcej jogurtu lub dodać odrobinę mleka.
- Dodajemy płatki i wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
- Czereśnie drylujemy i dodajemy do masy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Foremki napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min.
Smacznego!
Jeszcze nigdy nie zapiekałam owsianki ;) Kusisz!
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie! :)
UsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmistrzowskie śniadanie!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie :)
UsuńOj, nie lubię owsianki :)
OdpowiedzUsuń