Mini chałki z kruszonką

Domowa chałka i konfitura z truskawek albo biały ser z malinami i miętą, to coś obok czego nie da się przejść obojętnie :) Cieplutkie, puszyste drożdżowe chałki z pyszną waniliową kruszonką skuszą każdego łasucha :)



SKŁADNIKI (ok. 10 mini chałek)

ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 50 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych
  • szczypta soli
kruszonka


  • 60 g mąki
  • 60 g masła
  • 30 g brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Mleko, masło oraz cukier waniliowy umieścić w rondelku i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia masła. Wystudzić.
  2. W dużej misce umieścić mąkę, drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać.
  3. Wystudzone (ciepłe, ale nie gorące!) mleko z masłem wlać do misy z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Jeśli ciasto się zbyt mocno klei można je delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, bo po upieczeniu będzie twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.
  4. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i wyrabiać, aż do uzyskania charakterystycznych "okruchów". Odstawić do lodówki.
  5. Z ciasta formujemy wałeczki o długości ok. 20-25 cm. Zlepiamy ze sobą końce trzech wałeczków i zaplatamy je, jak warkocz. Końcówki warkocza wkładamy lekko pod spód. Postępujemy tak samo z pozostałym ciastem.
  6. Małe chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w wyraźnych odstępach i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  7. Chałki smarujemy wodą i posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 20-25 min.
Smacznego!




This entry was posted on 20 lip 2015 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

12 Responses to “Mini chałki z kruszonką”

  1. Taka chałka maczana w mleku...uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chałka to po prostu smak dzieciństwa. Od razu kojarzy mi się z mlekiem i nutellą;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jeszcze uwielbiam po prostu z dobrym masłem :)

      Usuń
  3. Wyglądają przepysznie :) Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam chałkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak je przechowywać by zrobione wieczorem były tak samo dobre rankiem?
    A może da sie zrobić wersje nocną (wyrastania chałek w nocy, a rano tylko wypiekanie)?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...