Pages

13 lip 2015

Pieczona serniko-owsianka z czereśniami i kokosem

Pieczone owsianki są cudowne pod każdym względem - są niesamowicie pyszne, niesamowicie zdrowe i niesamowicie proste w przygotowaniu. Wystarczy nastawić piekarnik, wymieszać składniki wylać do foremki, wstawić do piekarnika i reszta robi się sama :) Smakują i na ciepło i na zimno, więc można zabrać je ze sobą jako lunch. A możliwości jest bez liku, zwłaszcza teraz kiedy mamy wszędzie pełno owoców sezonowych. Ja postawiłam na słodkie czereśnie z dodatkiem egzotycznego kokosu i to był strzał w dziesiątkę :)

SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki płatków orkiszowych
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g białego sera chudego
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru
  • ok 15 czereśni



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ser, jogurt, jajka i erytrol/ksylitol/cukier miksujemy blenderem na gładką masę, jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać więcej jogurtu lub dodać odrobinę mleka. 
  2. Dodajemy płatki i wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
  3. Czereśnie drylujemy i dodajemy do masy.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  5. Foremki napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min.

Smacznego!




7 komentarzy: