Granola z masłem orzechowym, gorzką czekoladą nasionami chia i błonnikiem

Zdrowa i genialna w swej prostocie, orzechowo- czekoladowa granola z mnóstwem dobroci dla naszego organizmu i podniebienia. W połączeniu z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami stanowi śniadanie idealne :) Na pewno na jednej miseczce nie poprzestaniecie :)

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 3/4 szklanki ulubionych orzechów (u mnie włoskie, laskowe i nerkowce)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka błonnika witalnego


po upieczeniu:

  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 80% kakao)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W misce mieszamy płatki, orzechy, pestki słonecznika, nasiona chia oraz błonnik.
  2. W mikrofali lub w garnuszku podgrzewamy masło orzechowe i łączymy z suchymi składnikami. Dodajmy miód i dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Po tym czasie wyjmujemy granolę mieszamy i pieczemy kolejne 5-7 minut. Po tym czasie wyciągamy granolę z piekarnika.
  3. Siekamy czekoladę i dodajemy do jeszcze ciepłej granoli. 
  4. Gdy całość wystygnie dodajemy żurawinę. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
  5. Podawać z mlekiem lub jogurtem naturalnym i owocami.

Smacznego!






This entry was posted on 6 gru 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

5 Responses to “Granola z masłem orzechowym, gorzką czekoladą nasionami chia i błonnikiem”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...