Śledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem

Ten przepis gości co roku na wigilijnym stole w moim domu. Niby taki prosty, żadnych wyszukanych składników, a smak po prostu boski :) Czerwone wino i słodko-kwaśna żurawina świetnie komponują się z kawałkami śledzia. Polecam, nie tylko na święta.

SKŁADNIKI

  • 400-500g filetów śledziowych
  • 6 średnich cebul
  • 2 łyżki suszonej żurawiny 
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5-6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Cebule obieramy i kroimy w piórka. W niewielkiej ilości oleju dusimy cebulkę, aż będzie miękka.
  2. Dodajemy wino, miód i koncentrat oraz żurawinę i dusimy jeszcze kilka minut.
  3. Doprawiamy pieprzem do smaku ( nie solimy, bo śledzie są słone). Studzimy.
  4. Śledzie kroimy w nieduże 5 cm kawałki,
  5. Układamy w słoiku na przemian warstwę śledzi i warstwę suszonej cebuli.

Smacznego!



This entry was posted on 17 gru 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Śledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...