Czekoladowe mini serniczki z wiśniami

Na koniec słodkiego stycznia, coś nieziemsko pysznego, czyli czekoladowe serniczki z wiśniami (najlepiej prosto z domowej nalewki) i kawałkami czekolady. W dodatku masa serowa nie zawiera mąki, więc jeśli zrezygnujecie z herbatnikowego spodu i zastąpicie go np. daktylami, to ciasto będzie całkowicie bezglutenowe.




SKŁADNIKI (ok 16 sztuk)

masa serowa

  • 500g twarogu sernikowego
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek cukru lub ksylitolu/erytrolu
  • ok 30 wiśni (mrożonych lub z nalewki)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 50g mlecznej czekolady


spód

  • 150g herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 50g topionego masła
  • 1 łyżka cukru lub ksylitolu


dodatkowo

  • 1/2 słoika domowej konfitury wiśniowej lub frużeliny wiśniowej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Herbatniki rozdrabniamy do konsystencji piasku. Łączymy z kakao, cukrem i topionym masłem. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  2. Ser, jaja, cukier, kakao oraz ekstrakt waniliowy łączymy przy pomocy trzepaczki. Dodajemy posiekaną czekoladę i wiśnie. Delikatnie mieszamy.
  3. Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po dwie łyżeczki masy herbatnikowej i delikatnie ugniatamy łyżeczką.
  4. Na herbatnikową masę nakładamy masę czekoladowo- serową, tak aby sięgała do 4/5 foremek.
  5. Na wierzch kładziemy po łyżce konfitury lub frużeliny wiśniowej. 
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 35-45 min. Ja dodatkowo pod kratkę na której ustawiam formę z serniczkami wstawiam brytfannę z wodą. Dzięki takiemu zabiegowi serniczki rosną równo, nie opadają i nie pękają.
  7. Serniczki studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej  na całą noc.
Smacznego!






This entry was posted on 31 sty 2016 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Czekoladowe mini serniczki z wiśniami”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...