Pages

12 lip 2016

Murzynek z wiśniami, migdałami i czekoladą

Klasyczne ciasto czekoladowe z kwaśnymi wiśniami, chrupiącymi migdałami i mnóstwem czekolady- po prostu obłęd :) Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, doskonałe!

SKŁADNIKI (30 x 10 cm)

  • 200g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 40g kakao
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250g masła
  • 100ml maślanki
  • 4 jajka
  • 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 100g migdałów
  • 300g wydrylowanych wiśni
  • cukier puder do posypania


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do masy maślanej dodajmy po jednym żółtku i cały czas miksujemy.
  2. Sypkie składniki, tj. mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy na przemian z mlekiem do masy maślanej.
  3. Białka ubijamy na sztywno. Piane wylewamy na masę i przy pomocy drewnianej szpatułki delikatnie łączymy z masą. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę, posiekane migdały. Wiśnie obtaczamy w mące i również dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
  4. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę tak aby sięgała do 3/4 wysokości foremki.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. 
  6. Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!







3 komentarze:

  1. Nie ma to jak klasyczny murzynek :) A z wiśniami? Niebo!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy patent z tymi wiśniami, ja bym pewnie jeszcze posmarowała górę czekoladą

    OdpowiedzUsuń
  3. Perfekcyjny, puszysty murzynek. Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń