Zupa krem z bobu z karmelizowanym ananasem, serem pleśniowym i płatkami migdałów

Latem na straganach można znaleźć tyle pyszności, że nigdy nie wiem na co się zdecydować. Tym razem skusił mnie zieloniutki, młody bób. Gotowany bób z odrobiną soli sam w sobie jest pyszny, ale w tej wersji jadłam go już tyle razy, że zaczełam szukać pomysłu na jego bardziej kreatywne wykorzystanie. Szukałam aż znalazłam.... przepis na zupę z bobu Agnieszki Sulikowskiej - Radi, uczestniczki I edycji programu Masterchef. Zainspirowal mnie do stworzeania bardzo podobnego (przepysznego!) kremu. Kolor i smak zupy są genialne, a dodatek karmelizowanego ananasa sprawia, że nic więcej do szczęścia już nie potrzeba ;)


SKŁADNIKI (około 6 sporych porcji)


  • 0,5 kg bobu
  • pęczek melisy
  • oliwa z oliwek

wywar


  • 1 marchewka
  • 1 nieduży kawałek korzenia selera ( wielkości moreli)
  • 3 młode ziemniaczki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 liście limonki kaffir
  • 0,5 l wody

dodatkowo


  • kilka plastrów świeżego ananasa
  • dwie łyżki brązowego cukru
  • łyżka masła


  • opakowanie sera z niebieską pleśnią
  • płatki migdałów
  • kiełki słonecznika (opcjonalnie)
  • świeżozmielony pieprz
  • sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


  1. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę i razem z pozostałymi składnikami wywaru umieścić w garnku. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  2. W drugim garku z osolona wodą umieścić bób. Gotować do momentu aż bób będzie al dente. Wystudzić i obrać.
  3. Warzywa wyłowić. Wywar przelać przez sito, aby pozbyć się liści oraz przypraw.
  4. W garnku umieścić, wywar, bób, warzywa z wywaru oraz melisę i zmiksować na gęsty krem. Jeśli krem jest zbyt gęsty dolać gorącej wody. Doprawić oliwą, solą i pieprzem do smaku.
  5. Plastry ananasa pokroić na cztery kawałki każdy. Na patelnię wsypać cukier, jak się roztopi dodać masło. Ułożyć kawałki ananasa i grilować do momentu, aż karmel obklei ananasa.
  6. Ser pleśniowy pokroić w dość drobną kostkę. Ananasa pokroić w mniejsze kawałki.
  7. Zupę krem nalać do miseczek, na środku ułożyć kawałki ananasa, ser, kiełki słonecznika oraz płatki migdałów ( wcześniej można podprażyć). Całość oprószyć świeżozmielonym pieprzem.
Smacznego!




This entry was posted on 30 cze 2014 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...