Puszyste lody cytrynowe podane z owocami, melisą i lemon curd.

Tym razem przyszedł czas na lody cytrynowe, kremowe, puszyste idealne :) Lody są bardzo proste w przygotowaniu, zwłaszcza jeżeli w domowej spiżarni mamy lemon curd. Jeżeli nie, to wystarczy wieczór wcześniej przygotować tenże krem i następnego dnia w kilka minut przygotować bazę do lodów. Lody zrobiłam na podstawie tego przepisu, ograniczylam jedynie ilość cukru i nie przecierałam przez sito lemon curd, bo akurat uwielbiam wiórki ze skórki cytrynowej :) 


SKŁADNIKI

250 ml śmietanki kremówki
250 ml lemon curd ( pełna szklanka)

lemon curd

2 jajka
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
80 g masła
sok i skórka otarta z dwóch cytryn

dodatkowo

4 łyżeczki lemon curd
listki melisy lub mięty
melon, gruszka, pomarańcza - lub inne ulubione owoce


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Jajka i żółtka umieścić w rondelku i roztrzepać. Dodać cukier, masło i skórkę oraz sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszać, do momentu aż krem zgęstnieje i przybierze konsystencję zbliżoną do budyniu. Zdjąć z ognia i wystudzić ( najlepiej przez całą noc).

2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać lemon curd i szybko zmiksować. 

3. Lody przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 4-5 h.

4. Po takim czasie mrożenia lody powinny być kremowe i puszyste. Nałożyć do pucharków, udekorować kawałkami owoców, polać lemon curd i przybrać melisą.

Smacznego!





Lody, lody dla ochłody

This entry was posted on 29 cze 2014 and is filed under ,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Puszyste lody cytrynowe podane z owocami, melisą i lemon curd.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...