Krem z białych szparagów z nutą kardamonu i oliwy truflowej, pod mleczną chmurką

Białych szparagów ciąg dalszy, czyli czas na zupę krem :) Lekką, ale z mocnymi akcentami kardamonu i gałki muszkatołowej oraz aromatem liści limonki kaffir. Całość dopełnia nietuzinkowy smak oliwy truflowej. Po prostu eksplozja smaków!


SKŁADNIKI (3-4 porcje)

  • 10 białych szparagów
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 5 cm kawałek korzenia selera
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka + do spienienia
  • 4 liście limonki kaffir
  • 4 ziarna zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej


dodatkowo:

  • groszek ptysiowy
  • listek świeżej bazylii



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA



  1. Warzywa umyć, obrać i pokroić w nieduże kawałki. ( im mniejsze, tym szybciej się ugotują)
  2. W garnku zagotować dwie szklanki wody z solą, cukrem, liśćmi limonki, oraz kardamonem. Do gotującej wody wrzucić warzywa i gotować 15 minut pod przykryciem.
  3. Odlać bulion tak, by zostało go tylko tyle aby zakrywał warzywa. Wyłowić liście limonki oraz kardamon. Zmiksować na gładką masę.
  4. Dodać kubeczek jogurtu naturalnego. Doprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem oraz oliwą truflową. Zmiksować ponownie. Jeśli krem jest zbyt gęsty rozcieńczyć mlekiem.
  5. Mleko spienić przy pomocy spieniacza, tak jak do kawy. 
  6. Krem przełożyć do miseczek, udekorować łyżką pianki oraz groszkiem ptysiowym i bazylią.
Smacznego!



This entry was posted on 3 cze 2014 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Krem z białych szparagów z nutą kardamonu i oliwy truflowej, pod mleczną chmurką”

  1. mniamm

    Zapraszam serdecznie do mnie na nowa notkę,
    tym razem będzie to instagram z maja
    http://iamemilia.blogspot.com/2014/06/instagram-maj.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...