Conchiglioni z dynią w sosie kurkowym.

Kolejna propozycja podania makaronowych muszli, tym razem już nieco jesienna, bo z dodatkiem dyni i grzybów. Nadzienie dzięki dodatkowi ricotty jest kremowe i delikatne, a śmietanowo- winny sos kurkowy ma w sobie dużo pieprzu, dzięki czemu smaki się równoważą i idealnie uzupełniają tworząc wspaniałe danie.



SKŁADNIKI ( 20 sztuk)

20 makaronowych muszli
500g dyni ( przed obraniem)
250g ricotty
100 ml śmietanki 18%
4 gałązki świeżego tymianku
1 ząbek czosnku
4 szalotki
4 łyżki parmezanu
gałka muszkatałowa
biały pieprz
sól

sos

600g kurek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
250 ml śmietanki 18%
50 ml białego wina
pieprz 
sól

dodatkowo

200g sera cheddar
pół pęczka natki pietruszki


SPOSÓB PRYZGOTOWANIA

1. Dynie obrać i usunąć pestki. Pokroić w niedużą kostkę. Szalotki i czosnek drobno posiekać.

2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać czosnek i dynię i dusić kilka minut, do momentu aż dynia zmięknie, ale wciąż będzie zachowywała kształt. Wrzucić gałązki tymianku, wlać smietankę i dalej dusić. 

3. Dodać ricottę, oraz doprawić całość do smaku solą, gałką muszkatałową i białym pieprzem. Powinniśmy uzyskać zwarte nadzienie do naszych muszli.

4. Muszle obgotować w osolonej wodzie ok. 8-10 minut, aby były al dente.

5. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną drobn cebulkę oraz czosnek. Dodać dobrze oczyszczone kurki i dusić do momentu aż z patelni odparuje woda puszczona przez kurki.

6. Dodać wino oraz śmietankę. Dusić kilka minut ( sos powinien być dość rzadki, ponieważ w czasie pieczenia zgęstnieje). Na koniec sos doprawić solą i pieprzem ( dałam dość sporo pieprzu, aby sos był pikantny, gdyż nadzienie jest dość delikatne).

7. Dyniowym farszem nadziewać muszle i ukłądać je w naczyniu żaroodpornym. Na koniec zalać całość sosem kurkowym i posypać startym cheddarem.

8. Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

9. Upieczone muszle posypać posiekaną natką pietruszki i od razu podawać.

Smacznego!




This entry was posted on 27 sie 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...