Kurczak masala i czosnkowe chapati z czarnuszką.

W sierpniowy długi weekend udało mi się odwiedzić Wrocław. A we Wrocławi trafiłam do GENIALNEJ indyjskiej knajpy. Masala to cudowne miejsce, w którym na talerzu naprawdę można poczuć zapach i smak Indii. Obsługa jest przemiła, a lokalizacja nieopodal rynku sprawia, że naprawdę chce się tam wracać. Ja wrócę na pewno :) W karcie było tyle smakoływków, że ciężko było się na cokolwiek zdecydować - aromatyczne zupy, marynowane w jogurcie i pieczone w piecu tandor mięso z kurczaka lub jagnięciny, czy ryż basmati z mnóstwem dodatków. W końcu wybrałam Maithy Chicken Masala- czyli kurczaka w delikatnym jogurtowym sosie z orzechami nerkowca i mnóstwem orientalnych przypraw, a do tego tradycyjny chlebek naan z dodatkiem czosnku. Smak tej potrawy tak bardzo zapadł mi w pamięć, że po powrocie postanowiłam ją odtworzyć w domowych warunkach :) Ideał wciąż pozostaje dla mnie niedościgniony, ale kawałeczek Indii na talerzu udało mi się wyczarować. Jeśli tylko będziecie we Wrocławiu koniecznie odwiedźcie Masala Indian Restaurant, naprawdę warto.


SKŁADNIKI (3-4 porcje)

1 podwójna pierśc z kurczaka
1 puszka mleka kokosowego
300 g jogurtu naturalnego gęstego lub greckiego/bałkańskiego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki przypraway garam masala
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki żółtej pasty curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego estragonu
2 liście limonki caffir
50g orzechów nerkowca
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
płatki chilli
sól


marynata do kurczaka

2 duże łyżki jogurtu
1 łyżka wcześniej przygotowanej pasty z nerkowców
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka przyprawy garam masala
sól


chapati

3/4 szklanki pszennej
1/4 mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnuszki
2 duże ząbki czosnku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Orzechy nerkowca umieścić w blenderze i miksować do momentu aż orzechy zamienią się w masło orzechowe. Gdyby masa była zbyt sucha i nie chciała się dobrze blendować, można dodać łyżkę oleju arachidowego lub innego o delikatnym smaku.

2. Kurczaka pokroić w drobną kostkę. W miseczce umieścić wszystkie składniki, połączyć. Dodać kurczaka, wymieszać i odstawić.  

3. W dużej misce umieścić, oba rodzaje mąki, sól, czarnuszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i zagniatać do momentu aż ciasto będzie elastyczne i łato będzie odchodziło od ręki. Odsawić na 20 min. Formować z ciasta cienkie placuszki ( można rozwałkować) i smażyć na suchej dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Placuszki powinny mieć charakterystyczne pęcherzyki i nieco napęcznieć w czasie smażenia. 

4. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzac łyżkę oleju ryżowego lub rzepakowego. Wrzucić na patelnię cebulkę, lekko zeszklić. Dodać pastę curry, estragon, curry, kurkumę oraz garam masala. Prażyć zioła aż uwolnią aromat.

5. Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać liście limonki kaffir. Dusić na małym ogniu.

6. W tym czasie przełożyć kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z całą marynatą. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10 minut, aż całość lekko się zarumieni.

7. Jogurt zahartować odrobiną sosu i dodać na patelnię. Dokładnie wymieszać. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do całości. 

8. Na koniec dodać upieczonego kurczaka ( dzięki marynacie jogurtowej powinen być kruchutki i wręcz rozpływac się w ustach). Doprawić do smaku solą, chilli i miodem. 

9. Podawać z chlebkami chapati lub z ryżem basmati.

Smacznego!








This entry was posted on 19 sie 2014 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...